Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

Enyhébb tünetekkel és kisebb kórházba kerülési kockázattal jár az omikron-fertőzés

TÉMÁK:
#Koronavírus
Twenty20
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy új dél-afrikai tanulmány szerint az omikron-variáns által előidézett megbetegedés jóval enyhébb, a súlyos komplikációk kialakulásának esélye pedig sokkal kisebb, mint a vuhani alapmutáció esetében.

A dél-afrikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének munkatársai végeztek egy tanulmányt, amely 2022. 01. 12-én került fel a lektoráltan szakcikkeket tartalmazó Medrxiv portálra – olvasható Dobson Szabolcs szakgyógyszerész Facebook-oldalán.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A kutatás eredményei kimutatták, hogy az omikron hullámban a súlyos kimenetelek ellen védelmet nyújt mind az előzetes oltás, mind a korábbi fertőzéseken való átesettség, de emellett az omikron vírus önmagában is durván 25 százalékkal kisebb kockázatot jelent a deltához képest a kórházba kerülést és a halálozást illetően.

Az adatok szerint az omikron hullám betegeinek 8 százaléka került kórházba vagy halt meg, szemben az első hullámban megfigyelt 16,5 százalékkal. A nem, az életkor, a tárbetegségek és a lakóhely figyelembevételével korrigált relatív halálozási kockázat az omikron alatt az első három hullámához képest csak 0,27 volt.

Ha kiszűrték a vakcináció és a korábban diagnosztizált fertőzések hatását, akkor a kockázat relatív csökkenése csak 0,41 volt. Amennyiben a bizonyítatlan előzetes fertőzéseket is kiszűrték, akkor a halálozási kockázat relatív csökkenése csak 0,72 volt az első három hullámhoz képest. A korábbi vakcináció védőhatása az omikron hullám alatt is fennmaradt (korrigált relatív kockázat: 0,24).