Clouds
21 Budapest
Dollár
353,06 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
434,46 Ft
Bitcoin
27,590 $

Omikron ellen védelmet nyújtó szuperszájmaszk kerülhet forgalomba

TÉMÁK:
#Koronavírus
MTI/EPA pool/Sascha Steinbach
Orvostudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A fejlesztők szerint – bizonyos feltételek mellett – akár 40 órán keresztül is használhatjuk az arcvédőt anélkül, hogy el kelljen dobnunk vagy ki kelljen mosnunk.

Az omikron megjelenésével a szakértők mindenkit figyelmeztettek arra, hogy a textilmaszknál jelentősen nagyobb védelmet kínál, ha FFP2, vagy más sztenderdek szerint N95, KN95 típusú maszkot viselünk – írta az Infostart.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

Linsey Marr építő- és környezetmérnök elmondta, ezeknek a maszkoknak az anyaga nem megy tönkre és a szűrőképessége nem vész el hosszabb idő alatt sem, legfeljebb akkor, ha nagyon súlyos szennyezett levegő vesz minket körül, vagy magunk tesszük tönkre az anyagot, esetleg a maszk nedves, vizes lesz.

Az emberek 40 óráról beszéltek – ez rendben van. Előbb lesz a maszk piszkos vagy lazulnak meg a pántjai, gyorsabban el is szakad, mint hogy elveszítené a szűrőképességét” – magyarázta.

A maszkok orvosi eszközöknek számítanak, ezért szerepel rajtuk az egyszer használatos kitétel. Ilyen környezetben a keresztfertőzés kialakulása miatt szükséges a gyakori maszkcsere, viszont a mindennapi életben ettől nem kell tartani.

Az N95 az amerikai, a KN95 a kínai, míg az FFP2 az európai szabványoknak megfelelő maszkot takarja: ha nem hamisítványról van szó, a szakértők szerint ezek a védőeszközök nagyjából ugyanarra képesek. Érdemes kísérletezni azzal, hogy melyik illeszkedik legjobban arcunkra, ez ugyanis a legfontosabb szempont. Csak a szorosan illeszkedő maszk tud megfelelő szintű védelmet biztosítani – olvasható a lap riportjában.