Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,349 $

Koronavírus elleni oltások: váratlan problémával szembesült a Pfizer és Moderna

Amerikai kormányzati tanácsadók szerint ideje lenne frissíteni a lakosság számára ősszel adandó koronavírus-vakcina összetételét, és megcélozni a JN.1 nevű változat egyik variánsát.

...svg content...Fotó: Unsplash
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Moderna, a Pfizer és a Novavax gyógyszergyártók már tesztelték saját vakcinaváltozataikat a múlt télen dominánssá vált JN.1 változattal szemben, ám azóta már a JN.1 egyes melléktípusai kezdtek el terjedni, ami arra késztette előbbi két céget, hogy a jelenleg leggyakoribb változat, a KP.2 ellen teszteljenek másfajta vakcinákat.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) tanácsadói szerdán úgy határoztak, hogy az új oltásnak a JN.1 családból kellene származnia. Dr. Peter Marks, a hatóság vakcinakutatásért felelős igazgatója azonban felszólította őket, hogy pontosabban határozzák meg, melyik variánst célozzák meg, és arra gondolt, hogy a KP.2 jobb választás lenne – írja a Portfolio az AP News-ra hivatkozva. Soron kívül Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely újabb bocsánatkérését

De nem valószínű, hogy a KP.2 őszre még mindig a legnagyobb veszélyt jelenti – adott választ a testület. Megjegyzik: mivel most kellett választaniuk, inkább magát a JN.1-es szülőváltozatot részesítették előnyben, minthogy megpróbálják megjósolni, melyik leszármazottjának erősödése a legvalószínűbb az elkövetkező hónapokban.

Az egyik tanácsadó szerint több értelme van a fa törzsét célozni, mint egy ágát, mert egy ilyen vakcina keresztvédelmet nyújtana az esetlegesen felbukkanó újabb változatokkal szemben is. A Moderna, a Pfizer és a Novavax pedig tudatta, hogy őszre készen állhat a JN.1-specifikus oltások készlete, bár mennyiséget nem közöltek – teszik hozzá a cikkben.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy mivel a pandémia kitörése után négy és fél évvel világszerte terjednek a Covid-19 új variánsai, a szakértők aggódni kezdtek a nyári megbetegedések esetleges növekedésével kapcsolatban. Egy járványtani professzor szerint nem várható olyan nagy fertőzési hullám, mint korábban, de valószínűsíthető az esetek számának növekedése nyáron az USA-ban.

Karácsony Gergely az újraválasztásról: még nagyobbat szeretnék győzni

Karácsony Gergely szerint valójában nem 41 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, és mindenképpen új választást akar Budapesten.