Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,508 $

Megérkezett a lopakodó omikron-variáns, szükség lehet a negyedik oltásra

MTI/Komka Péter
not image

Kulcsár Péter

2022. április 9. - 19:45

A BA.2 sokkal fertőzőbbnek tűnik, mint elődje, ám jó hír, hogy tünetek szempontjából jóval enyhébb kórlefolyással bír.

A legtöbb ember negyedik oltás nélkül is biztonságban van a lopakodó omikron terjedése idején is – mondja Mansoor Amiji, a gyógyszerészeti tudományok és a vegyészmérnöki tudományok professzora a Northeastern Egyetemről. Állítását egy izraeli és egy katari tanulmány is alátámasztja.

Soron kívül Újabb szomorú negatív mérföldkő előtt a koronavírus, rengetegen hunytak el

Az Infostart által szemlézett kutatásban fiatal és egészséges egészségügyi dolgozókat hasonlítottak össze: köztük volt, aki három, és volt, aki négy adag vakcinát kapott.

Eszerint a negyedik oltás minimálisan védettebbé teszi azokat, akik megkapták, de nem drámai mértékben. Az izraeli kutatók szerint épp ezért az egészséges fiatal felnőttek számára jelenleg nem szükséges negyedik adagot felvenni.

Amiji elmondta, a cégek már arra készülnek, hogy nyár vagy ősz környékén újabb, sokkal veszélyesebb koronavírus-mutációk jelennek majd meg, miközben a korábban megfertőzött vagy oltott személyek védettsége csökkenni fog.

A szakember hozzátette, nincs idő a megnyugvásra, mivel még endémiás szakaszban is fontos figyelemmel kísérni az új vírustörzsek terjedését, illetve fertőzőképességük alakulását, máskülönben új erőre kaphat a járvány.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.