Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,40 Ft
Euró
393,86 Ft
Font
459,89 Ft
Bitcoin
62,385 $

Megérkezett a lopakodó omikron-variáns, szükség lehet a negyedik oltásra

A BA.2 sokkal fertőzőbbnek tűnik, mint elődje, ám jó hír, hogy tünetek szempontjából jóval enyhébb kórlefolyással bír.

MTI/Komka Péter
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legtöbb ember negyedik oltás nélkül is biztonságban van a lopakodó omikron terjedése idején is – mondja Mansoor Amiji, a gyógyszerészeti tudományok és a vegyészmérnöki tudományok professzora a Northeastern Egyetemről. Állítását egy izraeli és egy katari tanulmány is alátámasztja.

Az Infostart által szemlézett kutatásban fiatal és egészséges egészségügyi dolgozókat hasonlítottak össze: köztük volt, aki három, és volt, aki négy adag vakcinát kapott. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

Eszerint a negyedik oltás minimálisan védettebbé teszi azokat, akik megkapták, de nem drámai mértékben. Az izraeli kutatók szerint épp ezért az egészséges fiatal felnőttek számára jelenleg nem szükséges negyedik adagot felvenni.

Amiji elmondta, a cégek már arra készülnek, hogy nyár vagy ősz környékén újabb, sokkal veszélyesebb koronavírus-mutációk jelennek majd meg, miközben a korábban megfertőzött vagy oltott személyek védettsége csökkenni fog.

A szakember hozzátette, nincs idő a megnyugvásra, mivel még endémiás szakaszban is fontos figyelemmel kísérni az új vírustörzsek terjedését, illetve fertőzőképességük alakulását, máskülönben új erőre kaphat a járvány.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja