Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Az Európai Gyógyszerügynökség elegendő bizonyíték hiányában nem javasolja a negyedik oltást

Fotó: TatianaMara / Twenty20

Takács Petra

2022. február 3. - 21:01

A harmadik oltás beadását azonban fontosnak tartja, ami magas fokú védelmet nyújt a súlyos megbetegedés ellen.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki sajtótájékoztatóján azt  közölte, hogy “nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték” ahhoz, hogy a koronavírus elleni negyedik oltás beadását javasolja.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

“Jelenleg nincs elegendő klinikai vizsgálatból származó bizonyítékunk ahhoz, hogy a második emlékeztető oltás beadását ajánljuk a lakosság többségének”

– jelentette ki Marco Cavaleri, az amszterdami testület vezető tisztségviselője.

Cavaleri a sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta az oltási kampányok folytatásának fontosságát, többek között a harmadik oltás felvételét is, amely magas fokú védelmet nyújt a vírus okozta súlyos megbetegedés ellen. Felhívta a figyelmet az omikron variáns új alváltozata, a BA.2 nevű vírus rohamos terjedésére is.

Mint mondta, “még túl korai lenne megállapítani, hogy ez az alváltozat mennyiben különbözik magától az omikrontól a fertőzőképesség és az immunrendszerre gyakorolt hatás szempontjából, de továbbra is szorosan kapcsolódik az eredeti omikron változathoz”. 

Cavaleri arra is kitért, hogy az EMA támogatná olyan vakcina engedélyeztetését, amelyet kifejezetten az omikron variáns ellen fejlesztenek ki. Arról is tájékoztatott, hogy az ügynökség hamarosan döntést hoz a Pfizer/BioNTech-vakcina harmadik adagja felvételének engedélyezéséről a 16 és 17 éveseknek.