Koronavírus-hibridmutánst azonosítottak Indiában

Fotó: Flickr/NIAID
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az indiai egészségügyi minisztérium fennhatósága alá tartozó Sars-Cov-2 Genomkonzorcium (INSACOG) laboratóriumában található mintákban detektálták elsőként a veszélyes kórokozót.

Az INSACOG eddig összesen 771 potenciális koronavírus-variánssal fertőzött személyt azonosított több mint 10 ezer pozitív minta elemzése során – olvasható a tárca legutóbbi közleményében.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A 771-ből 736 mintában a B.1.1.7 kódnévvel ellátott brit vírustörzset találtak meg, míg 34 egységben a dél-afrikai B.1.351-es genetikai szekvenciát fedezték fel, miközben egy személy a brazil P.1-es mutációt kapta el.

A genomszekvenálási és analitikai folyamatok végeztével kiderítették, hogy nemcsak a fentebb említett mutációk, hanem további variánsok is jelen voltak az országban, főként Mahárástra államban, ahol az E484Q és L452R covid-változatokat egyaránt azonosították.

Az INSACOG jelentése szerint 2020 decembere óta az államban regisztrált koronavírus-páciensek mintegy 15-20 százalékában az E484Q vagy az L452R módosult covid-törzsek domináltak, ám a pontos megállapításhoz további tesztek szükségesek.

Kerala államban ezzel szemben egy úgynevezett dupla mutációt, vagyis egy hibridmutánst is találtak, ám szerencsére még nem mutatták ki szignifikáns mennyiségű mintákból a jelenlétét, ami arra enged következtetni, hogy bár közösségben terjedhet, mégsem érte el azt a szintet, hogy agresszívabbá váljon.

Mindezek alapján fontos, hogy célzott epidemiológiai kutatásokkal nyomon kövessék genetikai szerkezetének további alakulását, így még időben elejét vehetik a járványhelyzet súlyosbodásának.