Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Elnyomhatja a megfázás a koronavírus-fertőzést?

Kutatók szerint a közönséges nátha elősegítheti az immunrendszert abban, hogy a szervezet sikeresen leküzdje a jóval veszélyesebb Sars-CoV-2 vírust.

...svg content...Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Glasgow-i Egyetem tudósai úgy gondolják, hogy a megfázást okozó rhinovírusok elnyomhatják a Covid19 kórokozóját, és bár a hatás rövid távon jelentkezhet csupán, mégis jobb lehet az eredmény, mint bármilyen gyógyszeres kezelés felhasználása esetén.

Az orrunk, torkunk és tüdőnk olyanok, mintha házsorok lennének, melyek vagy nyitva hagyják az ajtókat, és engedik beáramlani a betolakodó vírusokat, vagy pedig lezárják a bejáratokat, így meggátolhatják a patogének belépését. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Az influenzavírus az egyik legerélyesebb kórokozó, képes egyedül fertőzni, míg az adenovírusok egyszerre több fertőző patogénnel együtt „kopogtathatnak” a szervezet ajtaján – írta a BBC.

A Glasgow-i Egyetem Víruskutató Központjának tudóscsapata lemodellezte a légzőrendszer „házsorait”, és ugyanolyan sejteket alkalmazva Sars-CoV-2 vírussal és rhinovírussal fertőzte meg az egészséges szöveteket, majd megfigyelte a kór lefolyását.

Bebizonyították, hogy ha mindkét kórokozót egyazon időben applikálják a szövetekbe, akkor a rhinovírus 24 órával megelőzi a koronavírus szaporodási potenciálját, így a Covid19 patogénjének nem marad ideje arra, hogy megfelelő mértékben replikálódjon.

Mindez azt jelenti, hogy elméletben a sokkal enyhébb kórlefolyású és magasabb túlélési aránnyal rendelkező rhinovírusok elburjánoztatásával előidézhető a Sars-CoV-2 vírus fertőző részecskéinek elnyomása, miközben az immunrendszer mindkét kórokozóra reagál, ezáltal egy komplex védettség alakulhat ki.

Egyelőre még a kutatás korai fázisában járnak a kutatók, ezért azt remélik, hogy az elkövetkező hónapokban akár húsvér embereken is tesztelhetik hipotéziseiket, így akár kifejleszthetnek egy speciális terápiát, mellyel a megfázást okozó vírusokat szaporíthatják fel a szervezetben a koronavírus elpusztítása érdekében.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.