Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Elnyomhatja a megfázás a koronavírus-fertőzést?

Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kutatók szerint a közönséges nátha elősegítheti az immunrendszert abban, hogy a szervezet sikeresen leküzdje a jóval veszélyesebb Sars-CoV-2 vírust.

A Glasgow-i Egyetem tudósai úgy gondolják, hogy a megfázást okozó rhinovírusok elnyomhatják a Covid19 kórokozóját, és bár a hatás rövid távon jelentkezhet csupán, mégis jobb lehet az eredmény, mint bármilyen gyógyszeres kezelés felhasználása esetén.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

Az orrunk, torkunk és tüdőnk olyanok, mintha házsorok lennének, melyek vagy nyitva hagyják az ajtókat, és engedik beáramlani a betolakodó vírusokat, vagy pedig lezárják a bejáratokat, így meggátolhatják a patogének belépését.

Az influenzavírus az egyik legerélyesebb kórokozó, képes egyedül fertőzni, míg az adenovírusok egyszerre több fertőző patogénnel együtt “kopogtathatnak” a szervezet ajtaján – írta a BBC.

A Glasgow-i Egyetem Víruskutató Központjának tudóscsapata lemodellezte a légzőrendszer “házsorait”, és ugyanolyan sejteket alkalmazva Sars-CoV-2 vírussal és rhinovírussal fertőzte meg az egészséges szöveteket, majd megfigyelte a kór lefolyását.

Bebizonyították, hogy ha mindkét kórokozót egyazon időben applikálják a szövetekbe, akkor a rhinovírus 24 órával megelőzi a koronavírus szaporodási potenciálját, így a Covid19 patogénjének nem marad ideje arra, hogy megfelelő mértékben replikálódjon.

Mindez azt jelenti, hogy elméletben a sokkal enyhébb kórlefolyású és magasabb túlélési aránnyal rendelkező rhinovírusok elburjánoztatásával előidézhető a Sars-CoV-2 vírus fertőző részecskéinek elnyomása, miközben az immunrendszer mindkét kórokozóra reagál, ezáltal egy komplex védettség alakulhat ki.

Egyelőre még a kutatás korai fázisában járnak a kutatók, ezért azt remélik, hogy az elkövetkező hónapokban akár húsvér embereken is tesztelhetik hipotéziseiket, így akár kifejleszthetnek egy speciális terápiát, mellyel a megfázást okozó vírusokat szaporíthatják fel a szervezetben a koronavírus elpusztítása érdekében.