Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,19 Ft
Euró
392,24 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
57,222 $

A koronavírus veszélyessége a gyermekkori megfázáséhoz lesz hasonlítható

A legújabb kutatások szerint az idősek és krónikus betegekre nézve jelenleg életveszélyesnek minősíthető COVID-19 fertőzés kórlefolyása a jövőben ugyanolyan lehet, mint egy egyszerű megfázásé.

...svg content...Sicsiacsuang, 2021. január 12. Koronavírus-vizsgálathoz vesznek mintát egy kislánytól a Pekinget körülölelő észak-kínai Hopej tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban 2021. január 12-én. Az új vírusfertőzöttek viszonylag nagy száma miatt Sicsiacsuangot és a tartomány másik nagyvárosát, Hszingtajt lezárták a hatóságok. MTI/AP/Hszinhua/Mu Jü
Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb kutatások szerint az idősek és krónikus betegekre nézve jelenleg életveszélyesnek minősíthető COVID-19 fertőzés kórlefolyása a jövőben ugyanolyan lehet, mint egy egyszerű megfázásé.

A Science tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban az Emory Egyetem és a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a koronavírus rendkívül sok hasonlóságot mutat a gyermekkori náthával és megfázással. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

„A többi koronavírusnál is azt látjuk, hogy az emberek többsége első körben gyermekkorban kapja el a fertőzést, majd felnőttkorban ez megannyi alkalommal megismétlődik. Mindig az első megfertőződés jár a legsúlyosabb tünetekkel, utána az immunitás kialakulásának köszönhetően enyhébb panaszokat okoznak csak a kórokozók” – magyarázta Jennie S. Lavine, az Emory Egyetem professzora.

Mivel a COVID-19 fertőzés a gyerekeknél általában enyhe köhögéssel vagy gyengeségérzettel jár csupán, ezért az immunrendszer sincs leterhelve, a speciális immunsejtek pedig megjegyzik a vírust – újrafertőződés esetén lehet, hogy már tünetekre sem kell számítaniuk az érintetteknek.

A tudósok a koronavírussal kapcsolatos adatokat kvantitatív helyett kvalitatív szempontból vizsgálták meg, így még teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni, hogy a COVID-19 egy gyors lefolyású pandémia marad-e, vagy esetleg egy sokkal halálosabb kórokozóvá fejlődik.

Ahhoz, hogy az előbbi valósuljon meg, feltétlenül szükséges a nyájimmunitás, amit csakis akkor lehet elérni, ha a fertőzésre fogékonyabbak igénylik a vakcinát, míg az erősebb immunrendszerrel rendelkező személyek átesnek a betegségen.

„Az lenne a legideálisabb, ha védőoltás útján lépnénk érintkezésbe először a koronavírussal, ezáltal viszonylag gyorsan endémiává zsugorodhat a világjárvány.”

tette hozzá Lavine.

Csütörtökig az Egyesült Államokban összesen 11 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot, miközben a Pfizer és Moderna vakcináiból már 30 millió adagot szállítottak ki a kórházakba és az orvosi rendelőkbe.

Reagált az itthon is akkumulátor-gyárakat üzemeltető SK ON a pénzügyi nehézségekkel kapcsolatos hírekre

Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint a vállalat vezetősége vészhelyzetet jelentett be a folyamatos veszteségek miatt, ám az SK ON szerint csak elkerülni szeretnék azt.