A kombinált harmadik oltás nem csökkenti az antitestek számát a szervezetben

Fotó: Unsplash/Jeremy Bezanger
not image

Borbély Fanni

2021. december 5. - 09:09

Egy friss kutatás megállapította, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok kombinálása nem csökkenti az antitestek számát a szervezetben.

A Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koronavírus elleni oltóanyagok kombinációja nem befolyásolja az antitestek számát, és nem is okoz komolyabb mellékhatást. A tanulmányt még tavaly júniusban végezték, ezért nem tartalma információt az újonnan megjelent, omikron variánsról.

A folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint a harmadik, azaz emlékeztető oltás az oltóanyagtól függően kisebb-nagyobb mértékben serkenti az immunrendszert, és a legtöbb kombináció erős védelmet nyújt a vírussal szemben. A tanulmány során 3000 brit mintát elemeztek, és különböző kombinációkat alkottak, hogy kiderítsék, melyek a leghatékonyabb párosítások.

A vizsgált páciensek mindegyikét vagy a Pfizer, vagy pedig az AstraZeneca vakcinájával oltották be, majd két és három hónap elteltével a teljes oltást követően megkapták a harmadik, emlékeztető oltást is. A kontrollcsoport placebót kapott, míg a többiek a következő oltóanyagok egyikéből kapták meg a harmadikat: Pfizer, AstraZeneca, CureVac, Moderna, Novavax, Valneva vagy Janssen.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A kutatás során kiderült, hogy mindegyik kombináció elegendő védelmet biztosított az érintetteknek a vírussal szemben, egyetlen kivétellel: a Pfizer-Valneva kombináció nem bizonyult hatásosnak. A Valneva egyébként egy francia fejlesztésű kísérleti oltóanyag, melyet az EMA jelenleg is vizsgál, esetleges engedélyezés céljából.