Clouds
21 Budapest
Dollár
368,25 Ft
Euró
394,86 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
28,058 $

A Kolumbiai Légierő vizsgálja a légtérben felbukkant ballon eredetét

Fotó: Kolumbiai katonai helikopterek a függetlenség napi parádén Bogotában 2022. július 20-án, a volt spanyol gyarmat függetlenedésének 212. évfordulója alkalmából tartott állami ünnepségen. MTI/EPA/EFE/Carlos Duran Araujo
Dél-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Nem kizárt, hogy Kolumbiában is egy kínai ballon bukkant fel, ami azóta elhagyta a légteret, de a légierő vizsgálja az elem eredetét.

Az USA és Kína kapcsolata jelenleg nem a legidillibb, és ezen csak ronthatott a legutóbbi incidens, amikor Joe Biden amerikai elnök parancsára kilőtték a kínai ballont az Egyesült Államok felett, még a saját vizeik felett.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Mindez nagy felháborodást váltott ki Kína részéről, és állításuk szerint nem egy kémballonról volt szó. Az USA azonban biztos abban, hogy a kínai elem egy kémballon volt, amivel kémkedni próbáltak a területükön.

Hamarosan közelebbről is megvizsgálhatják a kilőtt szerkezetet, mely több kérdésre adhat választ. Kína továbbra is azt állítja, hogy a szerkezetük egyrészt egy polgári ballon volt, másrészt az véletlenül tévedt oda.

Korábban egy másik ballonról is hírt adtak, ami Latin-Amerikában tűnt fel, de azt nem lőtték ki. A Kolumbiai Légierő megerősítette, hogy február 3-án egy ballonhoz hasonló jellemzőkkel rendelkező tárgyat észleltek a légtérben.

A megjelent közleményben azt írták, más országokkal és intézményekkel egyeztetnek annak érdekében, hogy megállapítsák a ballon eredetét, mely időközben elhagyta Kolumbia légterét, de az nem jelentett veszélyt.

Kijelentették, hogy az objektum nem jelentett veszélyt a nemzetbiztonságra és a honvédelemre, vagy a légi biztonságra – írja a CNN. Február 3-án a kora reggeli órákban észlelték az elemet 55 ezer láb felett, de ennél többet egyelőre nem tudni.