Clouds
21 Budapest
Dollár
364,41 Ft
Euró
391,65 Ft
Font
446,47 Ft
Bitcoin
28,055 $

A klímaváltozás miatt ténylegesen elszabadulhatnak a gombák

Fotó: Unsplash/Ali Bakhtiari A kép illusztráció.
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha a gombák jellemzően nem bírják a meleget, a klímaváltozás miatt beindulhat egy folyamat, melyben jóval ellenállóbbak lehetnek a jövőben a meleg időjárással szemben.

A The Last of Us Cordyceps-mutánsai kapcsán az elmúlt hetekben több olyan cikk is megjelent, melyekben arról értekeztek, hogy vajon mennyi esély van a videójátékban (és már a sorozatban is) bemutatott, a gombák által okozott apokalipszis bekövetkeztére.

Soron kívül 40 éves eltiltást kapott a szurkoló, aki megtámadta a Sevilla kapusát

A ScienceAlert hasábjain megjelent friss kutatásban kissé elszomorító információkkal szolgáltak a témában, a kutatók megállapításai szerint ugyanis a klímaváltozás nagyban segítheti a gombákat abban, hogy ellenállóbbak legyenek a meleg időjárással szemben.

Mint ismert, a gombák ellen az egyik legfontosabb védelmi eszközünk maga a testhő, ám most kiderült, hogy az éghajlatváltozás nyomán a gombák fejlődhetnek, és ellenállóbbak lehetnek a meleggel szemben. A Duke Egyetem kutatócsoportja azonban hangsúlyozta, átadási szempontból nem fertőző betegségekről beszélünk, hiszen egymás között nem terjesztjük az organizmusokat.

Kell-e aggódnunk?

Asiya Gusa, a csapat mikrobiológusa rámutatott, ez azért is van így, mert folyamatosan belélegezzük a gombaspórákat, ennek okán pedig immunrendszerünk már felkészült “a harcra”.

A csapat a Cryptococcus deneoformans nevű patogén fajt vette górcső alá, majd laboratóriumi körülmények között 30-37 fokos környezetnek tették ki, mire az organizmus genetikája jelentős változást mutatott. Több mozgást figyeltek meg a transzpozon DNS-szakaszokban, melyek más gének működését képesek befolyásolni.

Szintén komoly mozgást figyeltek meg a T1, Tcn12 és Cnl1 esetében is, noha közlésük szerint ezek akár a rezisztenciára is utalhatnak. A szakértők kiemelték, e kutatás eredményei nem azt jelentik, hogy a gombák veszélyesebbek lesznek az emberre nézve, csupán azt, hogy a klímaváltozás kedvezhet nekik és genetikájuk megváltozhat.