Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $

Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

TÉMÁK:
#the last of us
Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A szakértő elmagyarázta, ennek hátterében a globális felmelegedés és a túlzott antibiotikum-fogyasztás áll.

A The Last of Us című sorozat megjelenése óta többekben felmerülhetett, vajon tényleg létezik-e olyan gyilkos gomba, amely zombivá változtatja az embereket, amelynek kapcsán Szász Máté prevenciós- és sportdiagnosztikai tudományos vezető nyilatkozott.

A pénteki Mokkában elmondta, hogy a Cordyceps, a gyilkos gomba valóban létezik, de jelenleg csak az állatokra és a rovarokra nézve veszélyes, néhány gombafajta viszont az embereknél tudatmódosító hatással bír, ugyanis pszichózist okozhat.

Itt kiemelte, ettől nem válnak őrjöngő zombivá az emberek, sőt, a használatuk miatt inkább az öngyilkossági hajlam a jellemző. Majd a szakértő arra utalt, néhány gomba olyan toxinokat termelhet, amelyek megváltoztathatják a viselkedést, de harapással nem terjed egyik sem, ez csak fikció a sorozatban.

Az viszont nagy problémát jelent, hogy a gombás fertőzések sokkal gyakoribbak a globális felmelegedés és a túlzott antibiotikum-fogyasztás miatt, s bár a közönséges gombafertőzésre van gyógymódunk, de egy gombás tüdőgyulladásnál már csak 50% esély van a túlélésre – írta a Tények.

Szász Máté hozzátette, szélsőséges esetekben már 80-90%-ra is felugorhat a halálozási arány, emellett úgy véli, hogy a veszély egyre csak nő, mivel a túlzott antibiotikum-kezelés felboríthatja a testünkben lévő gombák arányát, ennek pedig általában egyensúlyban kellene lennie.