Klímakatasztrófát okozhat az űrszemét atmoszférában való elégése

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. június 10. - 21:22

Miközben egyre több műholdat juttatnak ki a különböző országok űrügynökségei az univerzumba, komoly problémát idézhet elő a hulladékok megsemmisítése, ami korántsem lesz egyszerű feladat.

A SpaceX Starlink missziója, a kínai Starnet konstelláció és az Amazon vállalat Project Kuiper névre keresztelt küldetése mind-mind műholdak Föld körüli pályára állításáról szól, amivel több ezer szatellittel terhelhetik az égboltot, ezáltal túlzsúfolttá teheti a világűrt.

A Space.com tudósításából megtudhattuk, hogy még ha hosszabb időre is tervezik ezeket az egységeket, egy ponton teljesen elavulttá fognak válni, és elkerülhetetlen lesz visszajuttatni őket a Földre, ami viszont kizárólag a légkörben való elégetéssel történhet meg.

Mivel a műholdak a meteorokhoz képest teljesen más kémiai szerkezettel rendelkeznek, ezért az égésük során is eltérő anyagok keletkeznek a maradványaikból, melyek többsége nemcsak az emberekre lehet káros, hanem az ózonlyukak kialakulását is előidézheti.

Korábban egy geomérnöki kutatást azért nem engedtek meg végrehajtani a tudósok, mert a hozzá szükséges technológiáról bebizonyosodott, hogy az atmoszférában található részecskékre támaszkodott, amelyek e beérkező napfényt manipulálták volna, ez pedig káros lyukakat tört volna az ózonrétegen.

Mint utólag kiderült, ez a jelenség mindenképpen lejátszódhat, mivel a főként alumíniumból álló szatellitek hasonló módon égnek el a légkörben, így ezentúl laboratóriumi körülmények között fogják megvizsgálni, milyen utóhatásokkal járhat egy ilyen esemény.

Nem csupán Földre való visszaküldéskor, hanem kilövéskor is gondot okozhatnak az alumínium alkatrészek, ugyanis miközben egy rakéta vagy egy modul égni kezd, a leváló, megolvadt darabkák apró lyukakat üthetnek az ózonrétegen, amelyek később tovább tágulhatnak.