Három kínai űrhajós is biztonságosan visszatért a Földre

TÉMÁK:
#Kína
Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKI
Világűr
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

A három kínai űrhajós fontos küldetést teljesített az űrben, most viszont újra a Földön dolgozhatnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kína útjára engedte azt a hordozót, melynek fedélzetén tartózkodhatott az első civil kínai űrhajós. Nem sokkal később három kínai űrhajós tért vissza a Földre, akik egy fontos küldetésen vannak túl.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

A Shenzhou-15 űrhajó kapszulája sikeresen landolt az észak-kínai Belső-Mongólia régiójában kialakított leszállóhelyen. Erről az állami Hszinhua hírügynökség jelentett, röviddel azt követően, hogy az űrhajósok biztonságosan landoltak.

A jelentés szerint Fei Junlong, Deng Qingming és Zhang Lu űrhajósok jó fizikai állapotnak örvendenek, és a küldetés teljes sikerrel zárult. A kínai trió összesen hat hónapot töltött el a Tiangong űrállomáson, ahol űrsétákat és különböző tudományos kísérleteket hajtottak végre.

Pár nappal korábban a már korábban említett másik három űrhajóst küldték fel az űrállomásra, köztük az első civil űrhajóssal, akik leváltották a kollégáikat. Kína, mely jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága, dollármilliárdokat költ el arra, hogy a katonai űrprogramjával felzárkózzon az USA-hoz és Oroszországhoz.

Mint arróla Barrons is ír az AFP nyomán, Peking célja, hogy 2030-ig embereket küldjön a Holdra, akik bázist építhetnek ki a bolygó felszínén. Erre ezelőtt még nem volt példa, ami történelmi lépés lehet az űrutazásban, amire várhatóan az USA-nak és Oroszországnak is lesz válasza, mert egyik ország sem akar lemaradni a másiktól, különösen, ha a Holdról van szó.