Kína sikeresen felküldte a világűrbe az első civil űrhajósát

TÉMÁK:
#civilek #Kína
Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKI
Világűr
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Sikeresen lezajlott a kilövés, melynek részeként a világűr felé vehette az irányt az első civil kínai űrhajós.

Mint arról korábban beszámoltunk, történelmi pillanatra készül Kína az űrutazásban, ami időközben meg is történt. Zöld jelzést kapott a Shenzhou-16 névre keresztelt küldetés, és már a világűrben érezheti magát az első civil kínai űrhajós.

Soron kívül Itt nézhetjük a tévében a Bajnokok Ligája keddi és szerdai meccseit

Három új űrhajós emelkedett a levegőbe, köztük Kína első civil asztronautájával, akik az ország űrállomása felé vették az irányt. Helyi idő szerint 9 óra 31 perckor startoltak el a Góbi-sivatag szélén, Kína északnyugati részén található Csiucsuan indítóközpontból.

Az Al Jazzera azt írja a cikkében, hogy a kilövés teljes sikerrel zárult, és az űrhajósok jól vannak. Rövid ideig az a három űrhajós is ott lesz az érkezőkkel, akik egy 6 hónapos küldetés végén hamarosan visszatérnek a Földre.

Sokan jelentek meg a legutóbbi kilövésen, főként az űrprogram alkalmazottjai, akik kíváncsian figyelték az eseményeket. A legénységet Jing Haipeng parancsnok vezeti, aki már négy küldetést tudhat maga mögött.

Kína hétfőn jelentette be, hogy az űrállomása bővítését tervezi, és 2030 előtt embereket küld a Holdra, ami egy újabb történelmi pillanat lesz, és nemcsak a kínai nép számára, hanem globális szinten is.