Kína is történelmet ír, civil űrhajóst küld a világűrbe

Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKI
Világűr
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Ez az első olyan alkalom, amikor Kína egy civil űrhajóst küld az űrbe, aki természetesen nem egyedül vág neki a küldetésnek.

Kína kedden a világűrbe küldi az első civil űrhajósát, aki a Tiangong űrállomásra tart majd egy küldetés részeként. Gui Haichao helyi idő szerint 9 óra 31 perckor vág neki az útnak az északnyugat-kínai Jiuquan műholdindító központból.

Eddig minden kínai űrhajós, aki űrutazáson járt, a Népi Felszabadító Hadsereg tagja volt. Ugyanakkor Gui sem teljesen civil, mivel a Pekingi Repülési és Űrhajózási Egyetem professzora, így igencsak jól ismeri a világűrt.

Ezzel együtt feladatokat is kap a küldetés során, nem lesz tétlen odafent. Összesen három főből áll a legénység, akik közül Jing Haipeng lesz a küldetés parancsnoka, míg Zhu Yangzhu mérnökként van jelen a projektben.

Egyre fejlettebb Kína űrtechnológiája

Kína a tervei szerint 2030-ra már űrhajósokat fog juttatni a Holdra, ami miatt dollármilliárdokat fektetett be, hogy mindez megvalósuljon az űrprogramja részeként. Ezzel pedig akár meg is előzhetik az Egyesült Államokat és Oroszországot, akik rendre csúszásokkal teljesítik a mérföldköveiket az űrprogramjukban.

Az Al Jazeera azt írja, Kína tavaly fejezte be a harmadik űrállomásának építését, mely a Tiangong nevet kapta. Mennyei palota a jelentése, aminek az utolsó modulja novemberben dokkolt a szerkezethez, és a tervek szerint legalább 10 évig marad alacsony Föld körüli pályán, 400-450 kilométeres magasságban a bolygónk felett.

A szerkezet lehetővé teszi, hogy rendszeresen érkezzenek az űrbe űrhajósok, akik váltani fogják egymást, és tudományos kísérleteket hajtanak végre, tesztelik az új technológiákat. Ugyan Kínának nincsenek olyan tervei, hogy nemzetközi szintűvé tegyék a projektjüket, nyitottak a külföldi együttműködésre, bár az nem világos, hogy ez a fajta együttműködés mennyire lehet kiterjedt. Kína már több mint 10 éve, 2011 óta gyakorlatilag ki van zárva a Nemzetközi Űrállomásról, mivel az Egyesült Államok megtiltotta a NASA-nak, hogy kapcsolatba lépjen az országgal.