Kínai tudósok bebizonyították, a dinoszauruszoknak is lehetett tolluk

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 26. - 13:39

Hongkongi tudósoknak köszönhetjük, hogy megdöntötték azt a több évtizedes dogmát, mely szerint a dinoszauruszok kivétel nélkül tollak nélküli élőlények voltak.

Az első tollas dinót, a Sinosauropteryx prima tudományos névre keresztelt élőlényt 1996-ban fedezték fel Kínában. Ez volt az első olyan tollas őshüllő, ami bizonyítottan nem a madárfélékhez tartozott, hanem a dinoszauruszuk csoportjába, bár először a paleontológusok úgy gondolták, kizárólag bőrréteggel rendelkezhetett.

A Hongkongi Egyetem munkatársa, Michael Pittman elmondta, azért is számított a 25 éves felfedezés áttörő lépésnek a dinoszauruszok megértése terén, ugyanis senki sem gondolta volna, hogy létezhettek egykoron tollal borított testű őshüllők – olvasható a South China Morning Post hírportál beszámolójában.

Az 1996-os Sinosauropteryx-leletet megelőzően is találtak furcsa kövületeket, amelyek arra utaltak, hogy a fosszíliává dermedt dinók nagy eséllyel szőrszerű képletekkel voltak ellátva, ennek meglétét azonban nem tudták bizonyítani.

Ekkor jöttek a hongkongi paleontológusok, akik feje tetejére állították az addig tanultakat, és megkérdőjelezték a szakma dogmáit, amire jó okuk volt, hiszen egy egészen kivételes kövületre bukkantak.

Először természetesen madártestűként írták le az új dinoszauruszfajt, ám későbbi tüzetesebb vizsgálatok után egyértelművé vált a paleontológusok és a geológusok számára is, hogy valójában őshüllőről van szó, ami mutatja a tollazottság jegyeit.

“Kínai tudósoknak köszönhetjük, hogy az evolúciót a tollak kialakulásával és azok változásával tudjuk magyarázni. A 25 éve megtalált fosszíliák révén sikerült alátámasztaniuk Darwin elméletét a dinoszauruszokon is, ami teljesen új perspektívába helyezte az addigi ismereteinket” – magyarázta Pittman.