Kínához hasonlóan folyamatosan kémkedhet állampolgárai után az amerikai hadsereg

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.18 - 01:39

Ron Wyden szenátor Lloyd Austin védelmi miniszternek címzett levelében arra kérte a tárcavezetőt, tisztázzák azokat a feltételezéseket, melyek szerint a hadsereg a lakosok beleegyezése nélkül követi nyomon mindennapi mozgásukat és tevékenységeiket.

Wyden, aki már régóta az emberi jogok és a magánélet védelmének élharcosának számít, legutóbbi nyílt levelében azt szerette volna megtudni a Pentagontól, igaz-e, hogy törvényellenes eszközökkel állandó rendszerességgel kémlelik az állampolgárokat – olvasható a Motherboard magazin riportjában.

Mivel a válaszlevélben bizalmas információk voltak, amiket Wyden nem oszthatott meg a nyilvánossággal, ezért a szenátor arra kérte a védelmi minisztériumot, hogy saját maguk tegyék közzé a dokumentumokat.

Wyden főként azt szeretné elérni, hogy Austin ossza meg mindenkivel azokat a metaadatokat, melyeket a hadsereg informatikusai gyűjtöttek be, és amelyekkel az amerikaiak mozgását és szokásait vizsgálták meg az internetes aktivitásuk alapján.

A hadsereg minden bizonnyal kijátszotta az összes jogi kiskaput, ezáltal el tudták érni, hogy érzékeny adatok kerüljenek a kezük ügyébe, amikkel szinte bárkit meg lehetne zsarolni.

Egy olyan, demokratikusnak csöppet sem nevezhető országban, mint Kína, sajnos természetes jelenség, hogy az embereket nyomon követik, ám az Egyesült Államokban konteósnak bélyegzik azokat, akik ezt feltételezni merik az USA-ról, holott nem egyszer láthattunk már példát arra, hogy amerikai techóriások gigászi pénzekért értékesítik felhasználóik szenzitív adatait más cégeknek.