Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

Visszatért a Földre a kínai űrszonda a Holdról az első mintákkal

Kína sikeres küldetésen van túl, ugyanis visszatért az űrszondájuk a Holdról az első mintákkal, amiket most elemezni fognak.

...svg content...Fotó: Egy Hosszú Menetelés-4C hordozórakétával felbocsátják a Csüecsiao adattovábbító műholdat a Szecsuán (Sichuan) tartománybeli Hszicsangban 2018. május 21-én. A műhold a Föld és a tervezett Csang'o-4 Holdat kutató űrszonda közötti kommunikációt kapcsolja majd össze. (MTI/EPA)
Világűr
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint arról korábban beszámoltunk, sikeresen landolt a Holdon Kína űrszondája, melynek elsődleges feladata a mintagyűjtés volt. Időközben a kínai holdszonda újra a Földön van, visszatért a kiindulási pontra, immáron az első mintákkal.

Az állami média jelentése szerint a Chang’e-6 kedden landolt a mongol sivatagban. Közel két hónapon át tartott a kockázatokkal teli küldetés, most pedig a tudósok izgatottan várják, hogy magukhoz vegyék az első mintákat, amiket rendkívüli részletességgel fognak elemezni. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A bolygók keletkezésének kulcskérdéseire kaphatunk választ a vizsgálatok végén. Jelenleg Kína az egyetlen olyan ország, mely leszállást hajtott végre a Hold túlsó oldalán, ahol számos érdekességre lelhetnek a kutatók a szondák által.

A Hold ezen oldala óriási kráterekből és kevés sík felületből áll, ami nehéz terepnek számít. A Chang’e-6 még május elején indult útnak, majd néhány héttel később sikeresen landolt az egyik kráterben, közel a Hold déli sarkához.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

A BBC azt írja, Peking az elmúlt évtizedben hatalmas erőforrásokat fordított az űrprogramjára annak érdekében, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.