Clouds
21 Budapest
Dollár
353,68 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
432,36 Ft
Bitcoin
23,675 $

Kína: az ünnepek miatt kritikus mértékben emelkedett a koronavírusos esetek száma

Infúziót kapnak betegek egy sanghaji kórház folyosóján 2023. január 15-én. A kínai hatóságok által az előző nap közölt adatok szerint 2022. december 8. és 2023. január 12. között csaknem 60 ezer ember halt meg az új koronavírus járványa miatt Kínában. MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kínai egészségügyi hatóságok közlése szerint a kórházakban kritikus az ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma, mivel az ünnepi időszak miatt milliók utaznak szerte az országban.

A Reuters jelentése szerint a kínai egészségügyi hatóságok csütörtökön arról számoltak be, hogy hihetetlen mértékben emelkedett a koronavírusos esetek száma, ezzel együtt pedig a kórházakban is az ellátásra váró betegek mennyisége is. Az ünnepi utazások miatt attól tartanak, hogy újabb járványkitörés történik az országban.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Mint ismert, azóta, hogy a kormány a múlt hónapban feloldotta a rendkívül szigorú járványügyi korlátozásokat, igen masszív szkepticizmus övezi a hivatalos kínai járványügyi adatokat, hiszen korábban csupán egy maroknyi koronavírushoz köthető halálesetről számoltak be, ami a WHO figyelmét is felkeltette.

Kína azonban az egyre növekvő aggályok közepette múlt szombaton közölte, hogy december 8. és január 12. között mintegy 60 ezer ember halt bele a fertőzésbe a kórházakban.

Ez a szám pedig mintegy tízszerese a korábban állított adatoknak. Ez a szám azonban még nem tartalmazza azokat, akik otthonaikban veszették életüket, s ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a kórházakban arra kényszerítik az orvosokat, hogy lehetőség szerint ne írják bele a halotti anyakönyvi kivonatokba, hogy a halál oka a koronavírus volt, inkább tüntessék fel az elhunytak alapbetegségeit.

Az Airfinity brit egészségügyi adatszolgáltató legfrissebb előrejelzései szerint a kínai holdújévi ünnepek idején jelentősen megugrik az utazók száma, ennek okán pedig napi szinten akár 36 ezren is meghalhatnak koronavírusban. Más szakértők azonban még ennél is borúsabban látják Kína jövőjét, s prognózisuk szerint csak 2023-ban több mint egymillióan halhatnak bele a fertőzésbe.