Clouds
21 Budapest
Dollár
354,52 Ft
Euró
389,80 Ft
Font
438,73 Ft
Bitcoin
23,733 $

A kínai orvosok nem tüntethetik fel a koronavírust a halotti anyakönyvi kivonatokon

Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A pekingi kórház Covid-osztályán egy kiragasztott felhívás virít a falon az orvosoknak címezve, melyben felszólítják őket, hogy “törekedjenek” arra, hogy ne tüntessék fel a koronavírust a halotti anyakönyvi kivonatokon.

A Reuters legfrissebb jelentése szerint Kínában egyre rosszabb a járványhelyzet, amin az sem segít, hogy a kormány arra kötelezi az egészségügyi dolgozókat, hogy hamisan tüntessék fel a halál okát a halotti anyakönyvi kivonatokon. Helyette ugyanis meg kell keresniük az elhunyt esetleges alapbetegségét, majd ezt kell feltüntetni a halál okaként.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

Amennyiben pedig az orvosoknak nincs más lehetőségük, mint ténylegesen feltüntetni a halál valódi okát, vagyis a koronavírust, úgy jelentést kell tenniük felettesüknek, aki aztán “két szintű konzultációt szervez”, mielőtt engedélyeznék, hogy a koronavírust tüntessék fel a halál okaként.

A Reutersnek hat állami kórház orvosai nyilatkoztak, s mindannyian megerősítették, hogy pontosan ilyen, vagy ehhez hasonló szóbeli utasításokat kaptak, melyekben “lebeszélték”őket arról, hogy a haláleseteket a koronavírusnak tulajdonítsák.

A koronavírusban elhunytak hozzátartozói rendre arról számoltak be, hogy a halotti anyakönyvi kivonatban egyáltalán nem tüntették fel a koronavírust, míg sok kigyógyult beteg arról tájékoztatott, hogy nem voltak hajlandók megvizsgálni őket a koronavírusra, még úgy sem, hogy egyértelműen légúti tünetekkel érkeztek a kórházba.

Mindez pedig csak megerősíti a WHO korábbi aggodalmait, miszerint a kínai kormány szándékosan jelentősen kevesebb esetről és halálesetről számol be a koronavírus-járvány kapcsán. A kínai tisztviselők szombati közlése szerint december óta több mint 60 ezer ember halt bele a vírusba, ami több mint tízszerese a korábban állított adatoknak.