Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,089 $

11 év alatt csaknem 50 ezer milliárddal növelte védelmi kiadásait Kína

Hszi Csin-ping hivatalba lépése óta több mint duplájára emelkedtek a hadseregre fordított költségek.

...svg content...MTI/EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Kína 2024-ben is 7,2 százalékkal emeli védelmi kiadásait, ami így 1670 milliárd jüanra nő – összehasonlításképp ez mintegy 85 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg. Mindez azt is jelenti, hogy az 5 százalékos GDP növekedése fölötti összeget szánnak a hadseregre – számolt be róla a Világgazdaság.

Önmagában a védelmi kiadások emelése nem nagy meglepetés Kínában, hiszen az elmúlt három évtizedben folyamatosan ez volt a jellemző. Inkább annak mértéke, ami szembetűnő Hszi Csin-ping elnökségének kezdete óta. 2013-ban ugyanis még csupán 720 milliárd jüant szántak a hadseregre. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Hszi feltett szándéka, hogy három éven belül világszínvonalú hadsereget mutathasson fel Kína, a terv pedig jól halad, lévén az ország haditengerészete már most a legjelentősebbnek számít. Kína a mostani emeléssel az USA mögött a második a sorban a védelmi kiadásokat illetően.

Kína ráadásul ötödik generációs vadászgépeket is gyárt, erre csak az Egyesült Államok és Oroszország képes, és bár ezek a jelek arra engednek következtetni, hogy Tajvan megszállására készülnek, az amerikai hírszerzés szerint erre az elkövetkezendő években nem kell számítani.

Habár bizonyos információk alapján Kína a hivatalosnál is jóval nagyobb összegeket fordíthat a hadseregére, illetve annak kiszolgálására, egy Tajvan elleni katonai fellépés akkora összeget emésztene fel és olyan hatással lenne mind a kínai, mind a világ gazdaságra, ami miatt valószínűtlennek tűnik egy ilyen forgatókönyv.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.