A kínaiak most a franciákat és az amerikaiakat vádolják a koronavírus-járvány kirobbantásával

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Borbély Fanni

2021.június.17 - 09:49

Kínai tudósok most éppen azt állították, hogy a koronavírus már jóval azelőtt megjelent az Egyesült Államok és Franciaország egyes részein, hogy azt Vuhanban megtalálták volna, és felszólítottak arra, hogy a járvány kitörését biofegyverként vizsgálják meg.

Mindez azután történt, hogy néhány tudományos jelentés szerint a vírus már jóval azelőtt keringett olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Franciaország, hogy azt hivatalosan megerősítették volna. Ez persze azonnal lehetőséget adott a kínai szakértők számára, hogy ismételten átirányítsák a felelősséget Vuhanról, és most ahhoz ragaszkodnak, hogy a víruskeresési vizsgálatok következő szakaszának másra kell összpontosítania.

A Kínai Betegségmegelőzési Központ vezető epidemiológusa, Zeng Guang a Global Timesnak azt mondta, hogy a halálos vírus eredetének kutatásában az Egyesült Államoknak kellene a középpontban állnia. Guang a világjárvány első szakaszában az emberek vizsgálatára adott lassú reakciót nehezményezte, és utalt az USA potenciális képességeire, mivel az ország számos biológiai laboratóriummal rendelkezik szerte a világon.

“Minden biofegyverrel kapcsolatos témát, amellyel az ország rendelkezik, meg kell vizsgálni” – közölte, hozzátéve, hogy csak Kína kérte fel az Egészségügyi Világszervezetet, hogy vizsgálja meg, honnan indult a vírus.

Azonban Kína egyre feltűnőbb elutasítása a teljes körű vizsgálat engedélyezésére, és egyre élesebb tagadásai masszívan felerősítették a gyanút, hogy inkább a bűnösséget igyekszik eltussolni. Az Egyesült Államokban a NIH által egy kutatási programhoz vett minták a jelentések szerint arra utaltak, hogy öt államban – Illinois, Massachusetts, Mississippi, Pennsylvania és Wisconsin – hét amerikai fertőződött meg az első megerősített esetek előtt, amelyeket 2020. január 21-én jelentettek.

Az adatok arra utalnak, hogy a koronavírus már 2019. december 24-én jelen lehetett – de a tanulmány szerint olyan államokban, amelyek egyébként eléggé messze vannak azoktól a területektől, melyeket eredetileg az Egyesült Államokba való bejutási pontoknak tekintettek. Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint az amerikai tanulmányt alátámasztják a nemzetközi tudományos folyóiratokban látott hasonló bizonyítékok.

“Nyilvánvaló, hogy a járványnak többféle eredete volt” – mondta Zhao, idézve a svéd járványügyi főorvosok állításait, akik szerint a vírus már novemberben jelen volt Svédországban, habár azt nem fejtette ki, hogy a “többféle eredetet” hogyan kell értelmezni. Később sürgette a többi nemzetet, hogy működjenek együtt a WHO-val, “ahogy Kína tette”, és segítsék az eredet kiderítésére tett kísérleteket.

A franciaországi európai precíziós gyógyászati platform vezető tudósa, Ju Liya azt állította, hogy az eredetileg érintett betegekből származó vírusok genetikai szekvenciájának tanulmányozása során megállapították, hogy a franciaországi járványt egy őshonos vírus okozta. Azt mondta, hogy nem volt köze Vuhanhoz – ahol a világ első koronavírusos esetét jelentették –, mert a vírustörzs annyira különbözött a kínai koronavírusos betegek fertőzésétől. Liya azt is állította, hogy miután közzétette eredményeit, a francia kormány és politikusok elhallgattatták és elkerülték őt és intézetét.

Mindez a legutóbbi kísérlet Kína részéről, hogy elhatárolódjon a koronavírus kitörésétől, miután az ország egyik vezető szakértője azt mondta, hogy az igazság nemzeti szégyent hozhat, és megdöntheti a kommunista rendszert.

Jasper Becker Kína-szakértő szerint “ez politikai földrengést indítana el, amely Kínából indulna ki, és felborítaná a világrendet”. 2020-ban kínai ügynökök állítólag a közösségi média felhasználóinak posztonként akár 280 fontot is ajánlottak azért, hogy megosszák a propagandát, amely a kormány “fantasztikus járványkezelését” dicséri. Azonban az is félő, hogy az ország több millió hamis Facebook-fiókot használ jelenleg is a koronavírussal kapcsolatos dezinformációk terjesztésére.