A „laborszökevény-teória” központjában lévő kínai tudós mindent tagad

A Vuhani Virológiai Intézet épülete előtt Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 27-én. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértőinek kéthetes karanténja január 28-án ér véget a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2021. június 15. - 14:12

Minden állítást tagad az a vuhani tudós, aki a koronavírus laboratóriumi eredetére vonatkozó elmélet központjában találta magát.

Dr. Shi Zhengli a New York Times napilapnak adott nyilatkozatában tagadta, hogy a koronavírus-járvány azért tört ki, mert a vírus kiszökött a laboratóriumból, valamint azt is tagadta, hogy a Vuhani Virológiai Intézet lenne a felelős a globális egészségügyi katasztrófáért:

„Hogy a pokolba tudnék bizonyítékot mutatni, ha egyszerűen nincs bizonyíték? Nem tudom, hogyan juthatott el idáig a világ, hogy folyamatosan ömlik a mocsok egy ártatlan tudósra”

Joe Biden amerikai elnök a múlt hónap folyamán adta parancsba az amerikai hírszerzésnek, hogy vizsgálják ki a járvány eredetét, köztük azt is, hogy a koronavírus valóban laborszökevény-e. Ezt a teóriát eredetileg Donald Trump hirdette, ám akkor a legnagyobb lapok – részben kényszeres ellentmondás miatt – összeesküvés-elméletnek minősítették.

Az elmúlt hetek során azonban az elmélet ismét megvetette a lábát, különösen azt követően, hogy a Wall Street Journal nevű amerikai lapban megjelent egy jelentés, miszerint három kutató, aki a Vuhani Virológiai Intézetben dolgozott, még a járvány kitörése előtt megbetegedett, miután a délnyugat-kínai Jünnan tartományban meglátogattak egy denevérbarlangot.

Dr. Shi egy igazi szakértőnek nevezhető a denevér-koronavírusok területén, számos kutató szerint az egyik vezető arca lehet a vuhani – részben amerikai finanszírozású – gain of function kutatásoknak, mely hozzájárulhatott a vírus veszélyességéhez.

Leegyszerűsítve a gain of function kutatások azon tudományos kísérleteket ölelik fel, melynek során a vizsgált vírust „felturbózzák” mesterségesen, hogy megfigyeljék a viselkedését, ragályozóképességét és az emberekre való veszélyességét. A kutatások támogatói ezt azzal indokolják, hogy fel lehessen készülni jövőbeli járványokra és könnyebben lehessen vakcinákat, valamint gyógyszereket fejleszteni.

A New York Times szerint Dr. Shi még 2017-ben, a vuhani kollegáival végzett egy rendkívül veszélyes kísérletet, melynek kereteiben létrehoztak egy hibrid denevér-koronavírust azáltal, hogy összekeverték a létező koronavírusok különböző részeit.

A napilap szerint a kísérletek során egy olyan koronavírust bedobtak a mixbe, amely majdnem fertőzőképes volt az emberekre nézve is. A kísérleteket állítólag azért végezték, hogy megfigyeljék a vírus azon képességét, hogy miként replikálja magát az emberi sejtekben.

Dr. Shi azonban tagadta, hogy gain of function kutatásokat végzett volna, elmondása szerint nem az volt a céljuk, hogy még veszélyesebbé tegyék a vírust, hanem elsősorban az, hogy megértsék, a vírus hogyan tud a különböző fajok között ugrálni.

„A laboratóriumom sosem végzett vagy működött közre gain of function kísérletekben, ami felerősíti a vírusok fertőzőképességét”