Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,82 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,86 Ft
Bitcoin
60,307 $

Történelmi pillanat, Kína leszállt a Hold titokzatos felére

Kína bejelentette, sikeresen landoltak egy személyzet nélküli űrrepülőgéppel vasárnap a Hold túlsó oldalán, ami újabb nagy mérföldkő.

...svg content...Fotó: Unsplash/Mike Petrucci
Világűr
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Kína is egyre előrébb jár az űrkutatásban, ennek eddigi legfontosabb mozzanata a vasárnapi landolás, amit a kínai kormány jelentett be. Egy személyzet nélküli űrrepülőgéppel hajtották végre a landolást a nem is túl távoli bolygó túlsó oldalán, melynek célja, hogy az emberiség történetében először kőzet- és talajmintát nyerjenek ki a Hold sötét feléről.

Egyre több ország készül erre, köztük az USA-val, akik remélik, hogy kiaknázhatják a holdi ásványokat, miközben bázisokat hoznak létre a Holdon a következő évtizedben. Ezen ásványok kinyerésével biztosíthatják a hosszútávú űrhajós küldetéseket és a bázisok fenntartását. A Chang’e-6 névre keresztelt űrhajó 6 óra 23 perckor landolt egy gigantikus kráterben a Hold űrre néző oldalán. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

A Kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal szerint a küldetés sok mérnöki újítást és nagy kockázatot, illetve komoly nehézségeket foglal magában. A Reuters azt írja, a Chang’e-6 által szállított rakományok a tervek szerint működnek, és jelenleg egy tudományos feltáró küldetést hajtanak végre.

Újra emberek lehetnek a Holdon

Kína második küldetése ez a Hold túlsó oldalán, és egy olyan területen vannak jelenleg, ahol még egy ország sem járt. A Holdnak a Földtől ellentétes oldalát mély és sötét kráterek borítják, ami miatt a robotos leszállási műveletek is nagyobb kihívást jelentenek, akárcsak a kommunikáció. Ez már a harmadik holdraszállás idén Japán és az USA után, miközben a következő magyar űrhajóst is bejelentették.

Hivatalosan az USA az egyetlen ország, mely 1969-től embert szállított a Holdra, de a jövőben erre több ország is képes lehet. A kínai Chang’e-6 leszállóegység célja, hogy két nap alatt 2 kilogramm holdanyagot gyűjtsön össze, majd azt elhozza a Földre. Június 25-én térhet vissza az egység a mintákkal, miután a Hold köröl egy másik űrszondával találkozik.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a küldetés során Kína eddig érintetlen anyagokat hozhat felszínre a Hold 4,5 milliárd éves történetéről, és új nyomokat kaphatunk a Naprendszer kialakulásáról. Ez pedig többek között azt is lehetővé teszi, hogy még több információt tudjunk meg a Holdról, a bolygó Földdel való kapcsolatáról. Kína azt is tervezi, hogy 2030 körül emberrel lép a Holdra, amit egy Oroszországgal kötött partnerség jegyében valósíthat meg, addig az USA leghamarabb 2026 végén hajtaná végre ezt a küldetést az egyfős személyzetével az Artemis programjában.