Kínában “kolosszálisan” berobbanna a járvány, ha úgy nyitnának, mint az USA

Mobilapplikáció beolvasásához szükséges QR-kód egy pekingi üzlet ajtaján 2021. november 17-én. Pekingben ettõl a naptól kezdve a repülõgéppel érkezõ utasoknak két napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet, valamint a koronavírus-járvány megfékezése érdekében fejlesztett, az elõzõ két hét tartózkodási helyeit mutató nyomkövetõ mobilalkalmazás színkódját kell bemutatni. MTI/EPA/Vu Hong
not image

Borbély Fanni

2021. november 29. - 01:47

A Pekingi Egyetem matematikusai kiszámították, hogy mennyivel lenne súlyosabb a járvány Kínában, ha ugyanúgy enyhítenék a korlátozásokat, mint ahogy az USA vagy éppen Franciaország.

A matematikusok szerint Kína jelenleg nem engedheti meg magának, hogy olyan mértékben enyhítsen a beutazási korlátozásokon, mint ahogy azt más országok tették. A szakemberek az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország és Izrael augusztusi adatait vizsgálva felmérték a lehetséges végkimenetelt abban az esetben, ha Kína is úgy nyitna, mint más országok.

Becsléseik szerint az új koronavírus-fertőzöttek száma elérhetné a napi 637 155 főt, ha az USA stratégiáját alkalmazná; 275 793-at, ha a britek megoldását választaná; és 454 198-at, ha Franciaország módszerét vetné be. Hozzátették, a számok is bizonyítják, hogy milyen “kolosszális” következményekkel járna, ha nem alkalmaznák a legszigorúbb járványügyi intézkedéseket.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Ahogy azt a Reuters is írja, a becslések csupán alapvető matematikai számításokon alapulnak, így tehát ennél komolyabb modellekre is szükség lehet, ha tanulmányozni akarjuk a járvány lehetséges végkimeneteleit. Mivel Kínában zéró toleranciát alkalmaznak, nagyon komoly korlátozásokat vezettek be a fertőzés további terjedésének visszaszorítására.