Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

Mióta itt jártál:

Kína aggódik az USA, a britek és az ausztrálok közös tengeralattjáró-paktuma miatt

Fotó: EPA/ETIENNE LAURENT
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A kínai kormány nem nézi jó szemmel, amit az USA, az Egyesült Királyság és Ausztrália csinál a tengeralattjáró-paktummal.

Kína ellenérzését fejeztek ki a három ország által között tengeralattjáró-paktum kapcsán, és megjegyezték, ezen megállapodással továbbmentek egy veszélyes úton. Mindez azt követően történt, hogy Rishi Sunak egészen Sand Diegóig utazott, ahol személyesen találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A három vezető ezen az eseményen jelentette be az Aukus névre keresztelt partnerségi terv következő szakaszát. A kínai külügyminisztérium szerint a három ország egyszerűen figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösségi aggodalmait – írja a Sky News a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Sunak azt mondta, az Egyesült Királyság közösen fog dolgozni az USA-val és Ausztráliával azon, hogy az óceánjaik szabadon maradjanak. Mindezt az atommeghajtással rendelkező támadó tengeralattjárók új generációjával érnék el.

A terv részeként Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókat kap, miután a Csendes-óceánon folytatott kínai tevékenységekkel szemben igyekeznek fellépni. Ez pedig egy újabb olyan eszköz, ami figyelmeztetés lehet Kína számára.