Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

Kína állítólag szándékosan dezinformációkat terjeszt a Pfizer vakcinájáról

Takács Petra

2021. január 26. - 08:18

A New York Post a cikkében arról ír, hogy a jelentések szerint Kína szándékos hamis információkat terjeszt a Pfizer oltóanyagáról, és teszi ezt azzal a céllal, hogy elterelje a figyelmet a saját vakcinájáról, aminek megkérdőjelezték a hatékonyságát.

A cikkben az olvasható, hogy a kínai állami média felgyorsította az alaptalan biztonsági félelmek terjesztését, miközben azzal vádolják a nyugati médiát, hogy figyelmen kívül hagyták a nemrég beoltott és elhunyt huszonhárom idős ember halálát Norvégiában.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A vizsgálatok során úgy ítélték meg, hogy az oltás nem játszhatott szerepet a beoltott idős emberek halálában. Néhány esetben egyszerűen a halál és az oltás ideje egybeesik egymással, mivel nagyon idős és súlyos krónikus betegekről van szó.

Ezzel szinte egy időben a kínai Sinovac oltás kapcsán arról számoltak be, hogy egy Brazíliában végzett tanulmány szerint az oltóanyag mindössze 50%-os hatékonysággal bír, annak ellenére, hogy arról korábban azt állították, az érték közel 80%-os. Ez a vakcina nem összekeverendő a másik kínai oltóanyaggal, amit jelenleg is vizsgálnak a magyar hatóságok a jóváhagyás miatt.

Az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet arra lett figyelmes, hogy ezt követően azonnal nőtt a kínai média által terjesztett dezinformációk terjesztése az oltásokkal kapcsolatban. Állítólag Gao Fu, a Kínai Betegségellenőrzési Központok igazgatója segített ezen félelmek terjesztésében, és hangsúlyozta, hogy a Pfizer és a Moderna által kifejlesztett mRNS-vakcina kapcsán vannak bizonyos biztonsági aggályok.

A beoltott emberek ugyanúgy tovább terjeszthetik a koronavírust

Yuan Zeng, a brit Leedsi Egyetem kínai médiájának szakértője szerint a kormány történetei annyira elterjedtek, hogy még az igen tanult kínai barátai is megkérdezték tőle, hogy igazak-e ezek a hírek.

Yuan szerint ezek az összeesküvés-elméletek valószínűleg csak az oltásokkal kapcsolatos aggodalmakat generálják, és a hamis információkat által nagyon-nagyon veszélyesnek állítják be vakcinákat.

A jelentés szerint a kínai tisztviselők egy vad, és alaptalan összeesküvést is szorgalmaztak, miszerint a járvány egy Marylandben található katonai laborból indult útjára. Állítólag erre a hírgyártásra pedig amiatt volt szükség Kína részéről, mert a WHO emberei megérkeztek Vuhanba, hogy vizsgálatokat végezzenek abban a városban, ahol az első esetet jelentették több mint egy évvel ezelőtt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.