Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Kim Dzsongun húga elítéli a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat

Fotó: Flickr/KOREA.NET - Official page of the Republic of Korea
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kim Jodzsong, az észak-koreai diktátor egyik legfontosabb tanácsadója megszakította a Koreai-félsziget kapcsolatainak meglepően pozitív irányát.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor befolyásos nővére “árulónak” nevezte a szöuli hatóságokat az amerikaiakkal való közös hadgyakorlatok miatt, és figyelmeztetett, hogy a két szövetséges emiatt nagyobb biztonsági fenyegetésekkel néz szembe.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Kim Jodzsong legutóbbi megjegyzései annak ellenére hangzottak el, hogy a Koreai-félszigeten váratlanul pozitív hangvételű kommunikáció kezdődött, amit a bátyja és a dél-koreai elnök, Mun Dzsein közötti személyes levelek sorozata váltott ki.

A két fél júliusban helyreállította a több mint egy éve megszakadt határon átnyúló kommunikációt, és bejelentették, hogy vezetőik megállapodtak a kapcsolatok javításában.

Kim Jodzsong, bátyja egyik legfontosabb tanácsadója azonban azt mondta, hogy Dél “áruló”, amiért ebben a hónapban “veszélyes” közös hadgyakorlatokat tart Washingtonnal, amelyeket Észak régóta inváziós próbáknak tart.

“Megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem mély sajnálatomat a dél-koreai hatóságok áruló bánásmódja miatt”

– mondta a phenjani hivatalos KCNA hírügynökség által kiadott nyilatkozatában.

Kim nyilatkozata akkor hangzott el, amikor az amerikai és a dél-koreai hadsereg kedden megkezdte előzetes kiképzését a jövő héten esedékes nyári hadgyakorlat előkészítéseként.

A gyakorlatok végrehajtásával Szöul és Washington “minden bizonnyal nagyobb biztonsági fenyegetésekkel nézne szembe” – mondta –, Észak pedig megerősítené védelmi és megelőző csapásmérő képességeit.

Szöul és Washington szerződéses szövetségesek, az Egyesült Államok mintegy 28 500 katonát állomásoztat délen, hogy megvédje azt nukleáris fegyverekkel rendelkező szomszédjától. Korábban jelentősen csökkentették éves közös hadgyakorlataikat, hogy megkönnyítsék a Phenjannal folytatott nukleáris tárgyalásokat.

A déliek az amerikaiaknak tulajdonítják, hogy 2018 júniusában, Szingapúrban közvetítették az első csúcstalálkozót Észak-Korea és egy hivatalban lévő amerikai elnök között. Észak azonban nagyrészt megszakította a kapcsolatot Szöullal, miután a Kim és Donald Trump között Hanoiban tartott második csúcstalálkozó meghiúsult, és a nukleáris tárgyalások megrekedtek írja a Guardian.