Kilencven éve nem látott madárra bukkantak Magyarországon

Facebook/Birding Hungary
not image

Kulcsár Péter

2021.április.28 - 01:40

Utoljára 1932-ben észlelték a barátkeselyű egyedeit hazánkban, és közel kilencven évet kellett várni a faj újabb detektálására.

A Birding Hungary Facebook-oldalán közzétett bejegyzéséből megtudhattuk, Fábián Péter Imrének sikerült lencsevégre kapnia Geszt térségében, amint egy csapat réti sassal és egy parlagi sassal egy barátkeselyű észak felé repült.

A posztból kiderült, néhány nappal ezelőtt már valószínűleg ugyanezt az egyedet észlelték Sáránd mellett, amint déli irányba haladt.

A barátkeselyű a 18. századtól kezdődően a 20. század elejéig rendszeresen előfordult Magyarországon, legutóbbi észlelését 1932-re datálják. Egyelőre nem biztos, hogy egy teljesen vad madárról van-e szó, ugyanis nemrég egy bulgáriai visszatelepítési programból származó, fogságban nevelt példány is hazánk területén tartózkodott.

Bár a madár jeladóját azóta sikerült megtalálni, a keselyű nem került elő, így az is elképzelhető, hogy éppen ezt a visszatelepített egyedet figyelték meg, nem pedig egy természetes élőhelyén repkedő állatot.