A kifizetettnél kevesebb italt töltenek a vendégek poharába az éttermekben

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 1. - 00:47

Ezen kívül a csomagolóanyagot is rendszeresen belemérik a megrendelt termék tömegébe, ami arra utal, hogy gyakran átverés érheti a nyaralni vágyókat.

A fogyasztóvédelem nyári országos vizsgálatából kiderült, korántsem zajlik minden a megszokott menetrend szerint a hazai vendéglátóhelyeken és strandok mellett felállított falatozókban és büfékben.

Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban arról beszélt, a fogyasztóvédelmi hatóság minden esetben nézi a vendéglátóhelyeken, alkalmi árusoknál, illetve a gyakran látogatott üzleteknél-boltoknál az árról való tájékoztatást, valamint ellenőrzi a nyugtaadási kötelezettséget is, vagyis hogy a fogyasztók kapnak-e számlát a vásárlásról.

Azt szintén figyelik, hogy megvalósul-e az úgynevezett szűk mérés, például kifizetett ital valóban annyi-e, amennyit a fogyasztó kért, vagy esetleg kevesebbet kapott. Ugyanígy ellenőrzik egy-egy próbavásárlás során – például egy lángos vagy más népszerű ételek esetében –, hogy a csomagolóanyagot nem mérik-e bele a termék tömegébe.

Keszthelyi Nikoletta kiemelte, eddig országosan mindössze félmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot kellett kiszabnia a hatóságnak. A 620 helyszíni ellenőrzés során arányaiban minden harmadik helyszínen találtak valamilyen kisebb–nagyobb problémát, viszont a vendéglátóhelyeknél csak 23 százalék volt a kifogásolási arány.

A szakember hozzátette, a leggyakoribb hiányosságok a már fent említett szűk méréssel (kevesebb termék vagy beleszámolt csomagolás) voltak. Emellett több helyen felmerültek árfeltüntetési hiányosságok is. A szakember ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy nagyon minimális esetben kellett kifogásolni a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását.

A Balaton-parti megyék kiemelt területek,mind az északi, mind a déli parton intenzívebb fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés zajlik a nyár folyamán, de a fővárosi és a nagyobb városok sétálóutcáinak környékei sem maradnak ki, de elsősorban a strandok és a turisták által kedvelt helyszínek kerülnek górcső alá – mondta a helyettes államtitkár.

„Tehát előzetesen a fogyasztóvédelmi ellenőrök vásárolnak akár fagylaltot, lángost kukoricát, az ilyenkor népszerű termékeket, vagy egy–egy vendéglátóhelyre, étterembe betérnek és rendelnek” – magyarázta.