Nehéz hónapok elé néznek a magyar vendéglátósok

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
not image

Kulcsár Péter

2021. június 19. - 23:17

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke úgy gondolja, minden eddiginél fontosabb változtatni a külföldi és belföldi turisták arányán Budapesten, ez viszont korántsem lesz egyszerű feladat.

Flesch Tamás az ATV televíziócsatorna megkeresésére közölte, a budapesti turizmus kapcsán 2019-es adatokról lehet beszélni, ami egy rekordévnek számított. A kereskedelmi szálláshelyeken akkor 90-95 százalékban külföldiek fordultak meg, csak a maradék 5-10 százalékot adták a helyiek.

Mivel Budapest centrális fekvésű, ezért megszokták az emberek, ha feljönnek egy programra, akkor reggel érkeznek, este pedig távoznak, ezért Flesch szerint nehéz lesz őket átszoktatni.

A fővárosi foci-Eb kapcsán a szakember elmondta, rengeteg szálloda megteheti, hogy olcsóbban hirdeti magát, mivel jelenleg az a furcsa helyzet adódott elő a koronavírus-járvány utáni fellélegzési időszakban, hogy egyszerűen nincsen vendég, és minimálisak voltak az olyan éjszakák, amikor hotelekben maradtak az emberek.

A jelenlegi helyzetet nehezíti, hogy alig lehet szakácsot és szobalányt találni, ami bérnövekedéssel is jár. Ez lehet a következő hónapok slágertémája, hogy hogy tudjuk megtartani a munkaerőt, és ha megnyitnak a nyugati országok, velük szintén versenyezni kell, hogy ne csábítsák el a dolgozókat. Mindezt bérrel és motivációval lehet megtenni, az emberek oda mennek, ahol biztonságban érzik magukat – írta a hírportál.

Flesch hozzátette, ez most egy szenvedős pár hónap lesz, és mindez addig fog tartani, amíg le nem csillapodik a helyzet, akkor lehet majd látni, ki maradt életben, ki tudott újranyitni, és kivel tudnak tovább dolgozni.