Kéthetes késéssel érkezhetnek a zöldségek a boltokba

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 13. - 12:06

Nagyjából kéthetes csúszásban vannak a kertészetekben termő zöldségnövények a szokatlanul hideg tavasz következményeképpen, ezért a fogyasztók asztalára is később kerülhetnek a friss zöldségek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítói osztályának vezetője az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, körülbelül tíz nappal-két héttel csúszik a természet, aminek az időjárás az oka.

Mártonffy Béla hozzátette, a szakma gőzerővel azon dolgozik, hogy behozza a lemaradást, a növények már el vannak vetve, mégis jelentős késedelemre számíthatunk. A szakember szerint a legfőbb problémát az elmúlt napok szeles időjárása okozta, főként a homokhátsági területeken.

“Nem okozott még akkora kiesést, hogy ez az ellátásban gondot okozna, de mindenképp negatívan hat az idei szezonra. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy minden elmaradásban van.”

Mártonffy figyelmeztetett, a nagy hőösszeg- és csapadékhiány, illetve a viharok alapvetően érintették a vetésszerkezeteket, melynek következtében tíz nap-két hét csúszással indulhat csupán be a szabadföldi zöldségtermelés.

Ha felmelegedne az idő, a csapadék pedig ütemesen, nem viharok alkalmával érkezne, akkor javulhatna a helyzet, bár az sem oldaná meg teljesen a gondokat, hiszen vannak még olyan területek, amiket nem vetettek be.

“Mindenféle katasztrofális időjárási tényező nehezítheti a gazdák sorsát, de nagyon reménykedünk, hogy túl vagyunk a nehezén, illetve a súlyos időszakon.”