Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $

Két nap alatt 8-an veszették életüket a lavinák miatt Ausztriában

Fotó: Sípálya a meleg, napos időben a 2334 méter magas Hafelekar-hegyen, az osztrák Alpokban 2023. január 2-án. MTI/EPA/Christian Bruna
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az ötfokozatú skálán négyes fokozatúra emelték a lavinaveszélyt, emellett arra szólították fel a téli sportok rajongóit, hogy legyenek óvatosak és körültekintőek.

A helyi hatóságok vasárnap közzétett jelentéséből kiderül, miszerint öt ember vesztette életét a lavinák miatt Ausztriában, az ország nyugati részén, nem sokkal azután, hogy szombaton három halálos áldozatról érkezett hír.

Kiemelték, hogy az ötfokozatú skálán négyes fokozatúra emelték a lavinaveszélyt, emellett arra szólították fel a téli sportok rajongóit, hogy legyenek óvatosak és körültekintőek, hiszen az elmúlt napokban intenzív havazás és erős szél volt tapasztalható.

Vasárnap egy 59 éves férfi holttestét találták meg, akit a traktorjával együtt, hóeltakarítás közben sodort el a lavina, Sankt Anton am Arlbergben pedig egy 29 és egy 33 éves síelőt temetett maga alá a lezúduló hótömeg – számolt be az RFI.

A rendőrség egyik szóvivője arról nyilatkozott az AFP-nek, hogy egy 62 éves férfit azután találtak meg, hogy valaki jelentést tett, a Hohe Aifner környékén tett sífutó túráról nem tért vissza, sajnálatos módon azonban már nem tudták újraéleszteni.

Szombaton egy 17 éves új-zélandi, egy 50 év körüli német és egy 32 éves kínai férfi hunyt el, miután síelni indultak, Tirolból pedig harminc lavinát jelentettek, s ennek következtében tizenegy személy tűnt el. Sajnos ez már nem az első eset idén: korábban a Magas-Tátrában és Tibetben is tragédia történt.