Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

A katasztrófa szélére sodródott Kína a népességfogyás tekintetében

TÉMÁK:
#Kína
MTI/EPA/Roman Pilipej
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Túlságosan jól sikerült a népességszabályozás, ezért a fogyás és a csökkenő tendencia megállítása érdekében már három gyermeket is engedélyezni fog a kommunista pártvezetés a családok számára.

A kínai demográfiai statisztikák alapján a népesség növekedése szignifikáns mértékben lelassult, a kedvezőtlen folyamatokat pedig úgy szeretnék megakadályozni a politikusok, hogy feloldották a kétgyermekes szabályozást – olvasható a Bloomberg beszámolójában.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Korábban azért volt szükség a szabályozásra, mert a vezetők attól tartottak, hogy a demográfiai robbanás következtében nem tudják majd kontrollálni a helyzetet, és összeomolhat az ország gazdasága.

A 21. század elejére végül fordult a kocka, az idősödő populáció helyett nem született elég gyermek, melyből kifolyólag generációs szakadék jött létre, ami a munkaképes korú lakosság gazdasági kilátásait is rontotta.

Kína óriási gazdasági növekedésének jelentős részét képezte a népesség növekedése is, az elkövetkező években azonban erre már nem alapozhatnak, hiszen a tendencia lényegében megállt.

A technológiai és gazdasági fejlődés természetes, nem kívánt utóhatása a népességnövekedés megtorpanása, ám a legfőbb veszélyt az jelenti, hogy Kína előbb öregedhet meg, még mielőtt meggazdagodna.

Mindeközben Hszi Csinping kínai államfő legújabb határozata szerint a nyugdíjkorhatár felemelése történhet meg, így ideiglenesen az idősebbek is adót termelhetnek, ezáltal próbálják meg elkerülni a nagyobb problémákat.