Kásler: “Volt olyan kórház, ahol az intenzív osztályon lévők 80 százalékát elveszítették”

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Borbély Fanni

2021. május 4. - 16:51

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere egy friss interjúban beszélt az indiai mutánsról, az oltási tervről, és a hazai járványhelyzetről, azonban aggasztó híreket is megosztott.

Kásler Miklós Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában vendégeskedve osztotta meg meglátását az indiai variánssal kapcsolatban, mely napról napra negatív rekordokat dönt az új esetszámok tekintetében Indában, s mely már Európában is megjelent.

A miniszter kiemelte, nem a fertőzés terjedésének rohamos gyorsasága ad okot aggodalomra, sokkal inkább az, hogy a betegség sokkal súlyosabb lefolyású, mint az eredeti vuhani vírus. Kásler nem kételkedik afelől, hogy rövidesen Magyarországon is meg fog jelenni a variáns.

A műsorban szó esett a magyar oltási tervről is, mellyel kapcsolatban a miniszter elmondta, a következő cél a 12 éven felüli gyermekek beoltása a koronavírus elleni oltóanyagokkal.

Mivel jelenleg a Pfizer a legalkalmasabb erre a célra, így egyelőre kizárólag ezzel az oltóanyaggal oltják majd a fiatalabb korosztályt, s hozzátette, a járvány eddigi lakaulása alapján elmondható, hogy a második hullám kilencszer agresszívabb volt az elsőnél, a harmadik hullám pedig 160 százalékkal durvább, mint a második volt.

Kásler beszélt a kórházak helyzetéről is, elmondása szerint egyre több fiatalt kell kezelni az intenzív terápiás osztályokon, ám mivel célzott terápia nem áll rendelkezésre, csupán tüneti kezelést tudnak alkalmazni, így a betegek többségét nem tudták meggyógyítani.

A miniszter megosztotta azt is, hogy “volt olyan kórház, ahol az intenzív osztályon lévők 80 százalékát elveszítették, máshol ez csak 50 százalék volt”, majd hozzátette, az orvosok és nővérek emberfeletti munkát végeznek a járvány kitörése óta, s bár eddig senki sem jelezte számára a nyári szabadságigényét, a miniszter azon gondolkodik, hogyan lehetne extra pihenést biztosítani az egészségügyi dolgozóknak a későbbiekben – írja az ATV.