Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,71 Ft
Euró
385,48 Ft
Font
450,81 Ft
Bitcoin
67,012 $

Karsai Dániel levelet írt a köztársasági elnöknek egy kegyelem miatt

Karsai Dániel korábban már Novák Katalin volt köztársasági elnöknek is felvetette a kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslat megújítását.

...svg content...Fotó: A Sándor-palota által közreadott képen Leonardo Sapienza, a Pápai Ház Prefektúrájának kormányzója (b) fogadja a Ferenc pápához hivatalos látogatásra érkező Sulyok Tamás köztársasági elnököt (j) Vatikánvárosban 2024. április 25-én. MTI/Sándor-palota/Kékesi Donát
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Karsai Dániel állapota egyre csak romlik, nem várható javulás a súlyos betegségében, de nem akarja feladni. Korábban még beszélni is tudott, de az elmúlt hónapokban és hetekben megint rosszabbodott az állapota, ami aggasztó. Egy ország láthatja, milyen nehézségekkel küzd, és most úgy döntött, „újratölti” a kegyelmi eljárást.

„Tegnap az alábbi levelet juttattam el a Köztársasági Elnök úrnak. Bízom érdemi válaszában. Tárgy: A Novák Katalin köztársasági elnök asszonynak felvetett kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslat megújítása.” – olvasható a hivatalos Facebook oldalán közzétett levélben. Soron kívül Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

Nyitottságot tapaszalt az ügyben Novák részéről, majd minden megváltozott, és már nem ő a köztársasági elnök. Ettől függetlenül az ügy még mindig aktuális, és ez az, amiért most levelet írt az új államfőnek. „Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Ahogy arról talán Ön is értesült, idén január 15-én személyesen volt alkalmam felvetni Novák Katalin köztársasági elnök asszonynak a kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslatomat. Örömömre szolgált, hogy Elnök Asszony részéről nyitottságot tapasztaltam, ám az ismert közéleti események elsodorták az akkor ígéretesnek indult párbeszédet is.”

Arra kéri a köztársasági elnököt, hogy részesítse kegyelemben azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve. „Az ügy azonban mit sem vesztett jelentőségéből, ezért azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy folytassuk ott a párbeszédet, ahol Novák Katalinnal kényszerűen abbahagytuk. Javaslatom január óta változatlan: azt kérem Öntől, mint Magyarország köztársasági elnökétől, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve.

„Annak érdekében, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javaslom, hogy állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené Önt az egyedi ügyek elbírálásában.”

„Úgy vélem, hogy az általam javasolt vállalások, ha tökéletes és végleges megoldást nem is kínálnak az életvégi döntések meghozatalához való jog kapcsán, jelen jogszabályi környezetben jelentős előrelépést jelentenének. Mivel a köztársasági elnöki kegyelem ilyen típusú gyakorlása morálisan teljesen indokolt, kiváló lehetőség lenne a kegyelmezési jogkörben megrendült bizalom helyreállítására is.”

„Előre is köszönöm, ha megfontolja javaslataimat. Ha nyitott volna rá, örömmel állok rendelkezésére egy személyes találkozó keretében is. Válaszát várva tisztelettel, dr. Karsai Dániel Szép napot mindenkinek!”