Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

Karsai Dániel nem adja fel, amíg valahogy kommunikálni tud

Egyebek mellett olyan kérdéseket tettek fel az ALS-ben szenvedő alkotmányjogásznak, miszerint ez az utolsó interjúja-e.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel állapota az utóbbi időben rohamosan romlani kezdett. Már csak a nyakát és az egyik lábát tudja mozgatni, s nyelni sem tud, szavai szinte érthetetlenek. Ugyanakkor szellemileg teljesen ép, jelenleg pedig fizikailag rendben érzi magát, s mivel nem fáj semmije, így ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne vele.

Nemrégiben a Házon kívül stábja is ellátogatott hozzá, de saját kérésére csak eldöntendő kérdéseket tettek fel neki, amelyek többségére csak egy egyszerű igennel vagy nemmel felelt. Egyebek mellett elmondta, amikor tavaly a parlament folyosóján ült, és a kormánypárti képviselők közül senki sem ment oda hozzá beszélgetni, akkor csalódott volt. Illetve arra a kérdésre is igent mondott, miszerint „Jelen pillanatban mondhatjuk azt, hogy önt nem hagyja meghalni a Fidesz?”. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Majd azzal folytatta, szerinte még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna, továbbá kiderült, még mindig hisz abban, hogy megéli, hogy dönthessen a haláláról. Végül megkérdezték tőle azt is, hogy a mostani lehet-e az utolsó interjúja, amire nemmel válaszolt. De itt hozzátette azt is: amíg valahogy kommunikálni tud, és kapcsolódni a szeretteihez, addig nem adja fel, és küzd az élet végi döntéshez kapcsolódó jogért – szemlézte az interjút az Index.

Míg testvére, Karsai Péter arról beszélt, azt remélték, már márciusban döntés születik az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol pert indítottak azért, hogy testvérén végrehajthassák az eutanáziát. „Azt Dani is kinyilatkoztatta, hogy abban az esetben, ha nem érné meg a döntést, akkor azt szeretnénk, hogy én vigyem tovább az ügyet, de ehhez sajnálatos módon meg kell várnunk, hogy Dani ne legyen közöttünk, mert a bíróság csak akkor tud dönteni a kérdéssel kapcsolatban, de a kérvényt, azt beadtuk” – mondta.

Ápolója, Márkovics Ákos pedig megjegyezte, hogy korábban sokat jártak moziba vagy színházba, de mára Karsai Dánielnek már nincs ereje ehhez. „Nehezen ül már hosszan. Még egy esti fürdetést kibírunk, de azt, hogy egy nagyobb sétára elmenjünk, vagy egy moziba egy másfél-két órás filmet megnézni, az már nem jó, az már megerőltető” – fogalmazott. Ebben a cikkben pedig arról írtunk korábban, hogy április elején fény derült rá, abbahagyja ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából Karsai Dániel.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.