Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,52 Ft
Euró
395,65 Ft
Font
468,56 Ft
Bitcoin
61,454 $

Kapcsolat lehet a tetoválás és a nyirokrendszer rákos megbetegedése között

A tetoválások hosszú távú egészségügyi hatásait vizsgálták, meglepő összefüggést találtak a limfóma kapcsán.

...svg content...Fotó: unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az eClinicalMedicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a tetoválás a nyirokrendszeri rák, vagyis a limfóma egyik kockázati tényezője lehet. Az eredményeket most további vizsgálatok során kell ellenőrizni, a kutatócsoport pedig azt is vizsgálni fogja, hogy a tetoválás mérete milyen szinten befolyásolja a kockázatot – írja a Medical Xpress.

„Lakossági nyilvántartásokon keresztül azonosítottuk a limfómával diagnosztizált személyeket. Ezeket az embereket aztán összevetettük egy azonos nemű és korú, de limfóma nélküli kontrollcsoporttal. A vizsgálatban résztvevők egy életmódbeli tényezőkre vonatkozó kérdőívre válaszoltak, amelyből kiderült, hogy tetováltak-e vagy sem” – fogalmazott Christel Nielsen, a Lund Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Soron kívül Lendvai Ildikó szerint kipukkadhat a Magyar Péter-lufi, nem szavazna rá

„Miután figyelembe vettük az egyéb fontos tényezőket, például a dohányzást és az életkort, azt találtuk, hogy a tetováltak körében 21%-kal magasabb volt a limfóma kialakulásának kockázata. Fontos megjegyezni, hogy a limfóma egy igen ritka betegség, eredményeink pedig csak csoportszinten érvényesek” – tette hozzá.

A felmérésben összesen 11 905 ember vett részt. Közülük 2938 embert, 20 és 60 év között diagnosztizálták limfómával. Ebben a csoportban 21% volt tetovált, míg a kontrollcsoportban – ahol nem volt limfóma diagnózis -, 18% viselt magán tetoválást.

„Az emberek valószínűleg továbbra is ki akarják majd fejezni identitásukat a tetoválásokon keresztül, ezért nagyon fontos, hogy biztosak lehessünk abban, hogy ez biztonságos” – fogalmazott a kutató, aki hozzátette, hogy a tintát az immunrendszerünk idegen anyagként kezeli, a bőrből pedig a nyirokrendszerbe kerül, ahol lerakódik.

Lendvai Ildikó szerint Gyurcsány Ferenc veszélyezteti a baloldal jövőjét

Lendvai Ildikó, aki egykor Gyurcsány Ferenc kormányában dolgozott, egyértelmű véleményeket fogalmazott meg a volt miniszterelnökkel szemben.