Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

Bármely életkorban csökkenti a rák kockázatát a dohányzásról való leszokás

Egy új tanulmány szerint sohasem késő leszokni a dohányzásról, annak ugyanis csak előnyei lehetnek.

Fotó: Unsplash/Pascal Meier
Orvostudomány

Kiss László

Szerkesztő

Dél-koreai tudósok új tanulmánya szerint a dohányzásról való leszokás bármely életkorban csökkenti a rák kockázatát, a legnagyobb előnyökkel azonban azok számára jár, akik még a középkorúság elérése előtt szoknak le eme káros szenvedélyükről.

A Cancer Research című folyóiratban közzétett tanulmány közel hárommillió dél-koreai állampolgár adatait használta fel, akik 2002 és 2019 között egészségügyi szűrővizsgálatokon vettek részt, és rákdiagnózisok, köztük tüdő-, máj- és gyomorrák miatt követték őket nyomon. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Az eredmények azt mutatták, hogy legalább 15 évvel a dohányzásról való leszokás után általánosságban véve a rákos megbetegedés kockázata 50 százalékkal csökkent a jelenleg is dohányzókhoz képest. A tüdőrák kockázata 42 százalékkal volt alacsonyabb a korábbi dohányosok esetében, az 50 éves koruk előtt leszokóknál pedig 57 százalékkal csökkent a kialakulás valószínűsége. A máj- és gyomorrák kockázata 27 százalékkal, illetve 14 százalékkal csökkent a volt dohányosok esetében.

A tanulmányt a szöuli Nemzeti Rákközpont végezte és az Egészségügyi és Jóléti Minisztérium finanszírozta. A kutatók szerint most publikált eredményeik rávilágítanak a dohányzásról való leszokás fontosságára a rák megelőzésében, és azt sugallják, hogy a leszokáshoz sohasem késő.