Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,07 Ft
Euró
393,64 Ft
Font
467,97 Ft
Bitcoin
64,423 $

Az amerikai légierő több tucat gépe tart Kabulba, miközben 20 ezer ember várakozik a repülőtéren

Több tucat amerikai katonai szállító repülőgép leszállására számítanak hétfőn a kabuli nemzetközi repülőtéren, miközben mintegy 20 ezer ember maradt a létesítményben az evakuálásra várva – közölte a CNN-nel egy, a helyzethez közel álló forrás.

...svg content...Fotó: Twitter/Intel Air & Sea
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A tervek szerint a következő 24 órában az amerikai légierő 33 C-17-es repülőgépe indul a Hamid Karzai nemzetközi repülőtérre – mondta a forrás. A nagy méretű négyhajtóműves repülőgépek mindegyike 400 utast képes kivinni Kabulból, ami nagyon rossz hír annak a 20 ezer embernek, akik a repülőtér területén tartózkodnak és próbálnak kijutni Afganisztánból, miután a tálibok a múlt héten átvették az ellenőrzést az ország nagy része felett.

A forrás szerint azonban Washington megváltoztatta politikáját azzal kapcsolatban, hogy kiket engednek be a repülőtérre, és hétfőtől kezdve csak amerikai állampolgárokat és zöldkártyával rendelkezőket, valamint a NATO-országok állampolgárait engedik át a repülőtér kapuin. Soron kívül Ugrott a gyermekbántalmazó karateedző egyik legértékesebb díja

Az Egyesült Államok különleges bevándorlási vízumprogramjának (SIV) kérelmezőit – amely az amerikai kormányerőknek és ügynökségeknek dolgozó afgánok számára nyújt lehetőséget az ország elhagyására – nem engedik be a repülőtérre, mondta a forrás.

Elmondta továbbá, hogy a tálibok most „segítenek kiszűrni” a repülőtérre belépni szándékozó jelentkezőket, azáltal, hogy ellenőrzik az okmányaikat. A bázisra csak közvetlen családtagokat, például házastársakat és gyermekeket hozhatnak be a jogosult amerikai vagy NATO-állampolgárok.

A forrás szerint még az új korlátozások ellenére is több ezer afgán, főként katonakorú, „okmányok nélküli” férfi maradt a repülőtér területén. Ők a második napon érkeztek a „mindenki bejuthat” időszak idején, amikor a belépők szűrése jóformán megszűnt.
A forrás szerint „nem tervezik, hogy kirugdossák az embereket a repülőtérről”, így ezrek maradhatnak bizonytalanságban.

A káosz egyik oka az a döntés volt, hogy az SIV-igénylőknek név és okmányszám nélküli elektronikus vízumokat adtak ki. A vízumokat aztán képernyőfotóként lemásolták, és afgánok küldték el azokat több ezer másik afgánnak, akik nem voltak jogosultak a repülőtérre való belépésre – mondta egy forrás a CNN-nek a hétvégén.

„Nem hiszem, hogy a konzulátus, vagy a kormányzat felfogja, hogy mennyire rosszul cselekedtek azzal, hogy elküldték azt a hülye vízumot, és 24 órán keresztül egyfolytában mindenkit beengedtek”

– mondta a forrás hétfőn.

„Néhányan azt mondják, kizárt, hogy négy nap alatt még a jelenleg reptéren lévőket is ki tudják juttatni innen”

– tette hozzá a forrás.

A járatok nem csökkentik a repülőtéren tartózkodók számát

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és a partnerországok járatai augusztus 14. óta több mint 30 ezer embert vittek ki a kabuli repülőtérről – köztük a Fehér Ház egyik tisztviselője szerint vasárnap 12 óra alatt mintegy 5000-et –, a repülőtéren még mindig nyüzsögtek az emberek, akik megpróbáltak felszállni egy kifelé tartó gépre.

A forrás szerint nem világos, hogy a járatok hatalmas száma mellett hogyan nem látszik az összlétszámuk csökkenése, és felvetette, hogy lehet, hogy van egy külön csatorna, amelyen keresztül a bázis kerületében járőrözést segítő afgán biztonsági erők saját eszközeikkel juttatják a számukra ismert embereket a repülőtér területére, duzzasztva a számokat.

Vasárnap a repülőtéren a körülmények egész nap egyre csak romlottak, a beléptető kapuk nagyrészt zárva voltak. Volt rá példa, hogy a káoszban családokat szakítottak szét és küldtek különböző országokba.

„Nem tudom, mit csináltak, de még mindig helyi alkalmazottak küzdenek a kapuknál, és még be sem tudnak jutni”

– mondta a CNN-nek egy, a helyzethez közel álló forrás, az Egyesült Államok által alkalmazott afgánokra utalva.

A forrás hozzátette, hogy a családokat szétválasztották és különböző országokba küldték őket. Ez „nem szándékosan történt, és nem igazán az amerikai tisztviselők hibája, de vagy úgy döntenek, hogy külön jönnek be, vagy már az úton szétválasztják őket. Voltak olyan esetek, amikor az anya, az apa és a gyerekek is különböző országokban kötöttek ki” – tette hozzá.

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.