Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,04 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
54,397 $

Jóváhagyták a magyar helyreállítási terv módosítását, jöhetnek az uniós pénzek

Varga Mihály jelentette be, megszületett a döntés.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában jelentette be, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa pénteken elfogadta és jóváhagyta a magyar helyreállítási terv módosítását, vagyis Magyarország hozzáférhet az érintett uniós támogatásokhoz.

Az EU Tanács pénzügyminiszteri tanácsa, az Ecofin pénteken elfogadta az uniós helyreállítási és ellenállóképességi eszközhöz (RRF) augusztus végén beadott módosítást, melynek eredményeképpen Magyarország hozzájuthat a REPowerEU-ból a javarészt zöld átálláshoz szükséges forrásokhoz. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

A pénzügyminiszter közölte, 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás egészül ki a REPowerEU elfogadott program alapján egy 0,7 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatással és egy 3,9 milliárdos hitelkerettel.

Varga Mihály beszámolója szerint januárban az első előleget, 920 millió eurót (380 milliárd forint) meg is kaphat Magyarország. Ezt követően, 2024 végéig egy újabb, közel 10 milliárd eurós előleghez is hozzájuthat az ország, ám a többihez kizárólag akkor, ha a magyar kormány teljesíti mind a 27 szupermérföldkövet.

A pénzügyminiszter megjegyezte, a REPowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitel részből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, melyek a zöld átállást segítik: az eredeti programbeli 48 százalékhoz képest a keret 67 százaléka megy ilyen programokra.