Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Két tagállam állna az uniós pénzek kifizetésének útjába

Sajtóértesülések szerint két tagállam is jelezte, nem fogják megszavazni a javaslatot, mely arról szól, hogy Magyarország megkapja az uniós forrásokat.

Fotó: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Népszava információi szerint két ország is jelezte, hogy nem fogja megszavazni a javaslatot, mely biztosítaná, hogy Magyarország megkapja az elmaradt uniós forrásokat. Úgy tudni, az EU Tanácsban a pénzügyminiszteri kollégium (Ecofin) várhatóan elfogadja a magyar helyreállítási terv RePowerEU fejezettel történő módosítását, ám ezt nem minden tagállam fogja támogatni.

A tervezet alapján az eredeti 5,3 milliárd eurós magyar RRF-terv összegét további forrással egészítik ki, melyből 3,9 milliárd euró uniós hitel, míg a fennmaradó összeg vissza nem térítendő támogatás lesz. Amennyiben a Tanács jóváhagyja a tervezetet az Európai Bizottság novemberben előterjesztett javaslata alapján, úgy Magyarország hamarosan megkaphatja a teljes összeg 20 százalékát előleg formájában. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Csakhogy a jóváhagyás továbbra is több feltételtől függ: kizárólag akkor kaphatja meg Magyarország a tervezet nagyobb részét, amennyiben teljesíti az EU által megszabott 27 szupermérföldkövet, melyek a korrupció megszüntetésére, valamint a jogállamiság tiszteletben tartására vonatkoznak.

Noha a helyreállítási pénz összegének egy része elérhető lesz, a fennmaradó összeget csak akkor folyósítják, hogy a kormány sikeresen végrehajtja a reformokat.

Úgy tudni, az egyik tartózkodó ország Hollandia lesz, melynek kormánya már korábban sem támogatta az eredeti helyreállítási tervet, most pedig ismét aggályait fejezte ki a jogállamiság és a korrupcióval kapcsolatos magyarországi hiányosságok miatt.