Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Bloomberg: egyre több szövetségese fordít hátat Bidennek

A Joe Biden amerikai elnök teljesítménye körüli aggodalmak komoly kihívások elé állítják az Egyesült Államok külpolitikai kapcsolatait és a demokraták választási kilátásait.

...svg content...Fotó: EPA/RON SACHS / POOL
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

Bloomberg jelentése szerint Biden szövetségesei egyre nyíltabban fejezik ki aggodalmaikat az elnök egészségi állapotával és politikai jövőjével kapcsolatban. Az elnök legutóbbi vitán nyújtott teljesítménye jelentős fordulópontot jelentett a nemzetközi megítélésében, és felerősítette a kétségeket alkalmasságával kapcsolatban.

Még olyan baloldali vezetők is, mint Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki egyébként támogatja a Demokrata Párt jelenlétét a Fehér Házban, nyilvánosan beszélt Biden elnök lassabb reakcióidejéről és a kérdésekre adott válaszainak nehézkességéről. Lula, aki a következő G20-csúcstalálkozó házigazdája lesz, úgy fogalmazott, hogy „Biden bajban van, mert lassabban mozog, több időbe telik válaszolnia a kérdésekre.” Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

Névtelenséget kérő európai tisztviselők is arról számoltak be, hogy az elnök viselkedése számos nemzetközi eseményen aggodalomra adott okot. Ezek közé tartozik a franciaországi D-napi megemlékezés, ahol Biden nehézkesen próbált leülni, miközben felesége és Emmanuel Macron állva maradtak, valamint az olaszországi G7-csúcstalálkozó, ahol az elnök eltávolodott a csoporttól egy ejtőernyős bemutató során, és Giorgia Meloninak kellett visszahoznia őt.

A NATO-csúcstalálkozó közeledtével

A NATO-csúcstalálkozó közeledtével is fokozódik a feszültség, ugyanis az elnök minden megnyilvánulását alaposan kielemzik majd. Egy magas rangú NATO-diplomata szerint az amerikai kollégák is elismerték, hogy nem engedhetnek meg maguknak újabb kínos pillanatokat az elnöktől, így a prioritás az, hogy a csúcstalálkozó ne Biden elnök személye körül forogjon, hanem olyan fontos kérdésekre összpontosítson, mint például az orosz-ukrán háború.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Az európai tisztviselők egyre inkább úgy vélik, hogy Bidennek le kellene mondania, hogy helyet adjon egy olyan jelöltnek, akinek jobb esélye van Donald Trump legyőzésére és az ukrajnai, valamint a NATO-szövetségesek egységének megőrzésére.

Közben a The Washington Post arról számolt be, hogy 168 befolyásos demokrata párti tisztségviselő és támogató levélben szólította fel Bident, hogy lépjen vissza az újraválasztási kampánytól. A levél, amelyet állítólag eljuttattak a Fehér Ház több tanácsadójához is, a demokrácia és az ország jövője érdekében kéri az elnök visszalépését.

Biden a héten több alkalommal is elismerte, hogy gyenge teljesítményt nyújtott a Donald Trump elleni vitán, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az csak egy „rossz epizód volt”, így esze ágában sincs visszalépni az elnökválasztási kampánytól.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.