Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

“Kétségbeesésében” hirdetett szükségállapotot Putyin Joe Biden szerint

Asztana, 2022. október 14. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közössége (FÁK) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 14-én. MTI/AP/Kreml/Pool/Ramil Szitdikov
not image

Kolláth Benjámin

2022. október 19. - 21:17

Az Egyesült Államok elnöke szerint a Vlagyimir Putyin által az oroszok által megszállt területeken kihirdetett szükségállapot csak arra szolgál, hogy könnyebben terrorizálhassák a civileket.

Előzmény:

 

Szerdán az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szükségállapotot vezetett be az általuk Ukrajnától elcsatolt négy régióban és minden az ezekkel határos orosz területek kormányzóinak is külön jogköröket adott.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Erre válaszul Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette: „Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin igen nehéz helyzetben érzi magát, számomra a helyzet azt tükrözi, hogy az ukrajnai civil lakosság terrorizálását látja az egyetlen módját annak, hogy megadásra késztesse őket.”

A Sky News jelentése szerint egyelőre konkrétan még nem tudni, mit jelent az új lépés, Putyin csak annyit árult el, hogy csütörtöktől lép életbe. A rendelet alapján a rendészeti ügynökségeknek három napja van a javaslattételre, illetve az elcsatolt területeken külön védelmi erők létrehozatalát is elrendelte.

Az orosz parlament felsőháza támogatta Putyin lépését, az általuk elfogadott javaslatok alapján utazási korlátozások, a nyilvános gyülekezés korlátozása, szigorú cenzúra és a rendfenntartó hatóságok jogkörének bővítése lesz napirenden holnaptól.