Fegyverkontrollt jelentett be Joe Biden és “közegészségügyi válságnak” nevezte az erőszakot

Joe Biden amerikai elnök a 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagról beszél a washingtoni Fehér Ház kampuszán 2021. április 7-én. A csomag célja az infrastruktúra fejlesztése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a munkahelyteremtést is fellendíti. MTI/AP/Evan Vucci
not image

Borbély Fanni

2021. április 8. - 19:08

Biden elnök csütörtökön végrehajtási intézkedéseket és jogalkotási javaslatokat jelentett be a fegyverek ellenőrzéséről, mondván, a fegyverekkel kapcsolatos erőszak “közegészségügyi válsággá” nőtte ki magát, és jelezte, a kormány intézkedései nem sértik a második kiegészítésben foglaltakat.

Joe Biden amerikai elnök legújabb bejelentésében jelezte, nem csak a fegyverválsággal kíván szembeszállni, hanem az egyre fokozódó erőszakot is felszámolná, melyet “közegészségügyi válságnak” titulált. A fegyvertartásról szóló második kiegészítéssel kapcsolatban az elnök azt mondta, a kormány intézkedései nem sértik a fegyverviseléshez való jogot.

Az amerikai kormány célja, hogy felszámolja a “szellemfegyvereket”, azaz az olyan fegyvereket, melyek nem rendelkeznek sorozatszámmal, ugyanis jelenleg minden amerikainak lehetősége van arra, hogy alkatrészenként vásárolják meg a fegyverhez szükséges eszközöket, majd összerakják otthon. Az ellenőrzések célja tehát, hogy felszámolják a szürke zónás fegyverkereskedelmet, és mindenki kizárólag legális úton juthasson hozzá a sorozatszámmal ellátott fegyverekhez.

Biden ezen felül két fegyverkezelési törvény bevezetését is szorgalmazta, melyek még a szabályozáson is túl mennek: az elnök belitaná a harci és a nagy kaliberű fegyverek árusítását, melyekről úgy fogalmazott, “nincs olyan ok” ami miatt egy embernek szüksége lenne egy olyan fegyverre, melyben “több száz lőszer” fér el.

Az amerikai elnök kiemelte, meg kell szüntetni a fegyvergyártóknak korábban biztosított kedvezményeket is, melyek alapján mentességet élveznek mindenféle bírósági eljárás alól, amennyiben kiderül, hogy az általuk forgalmazott fegyverek valamelyikével vittek véghez bűncselekményt.

A republikánusok természetesen azonnal hangot emeltek a javaslatok ellen, és élesen kritizálták Biden törekvéseit, mondván, az elnök alkotmányellenes módon kívánja korlátozni az amerikaiak jogait, sőt azzal vádolják, hogy a fegyvertartási szabályokra komolyabb hangsúlyt fektet, mint a bűnüldözésre.

Biden kijelentette, hogy támogatja a harci fegyverek betiltását, valamint azok önkéntes visszavásárlását, továbbá hatályon kívül kívánja helyezni azt a törvényt, mely megakadályozza, hogy a fegyvergyártókat perbe lehessen vonni az általuk gyártott lőfegyverekkel elkövetett bűncselekmények miatt – írja a Fox News.