Jobb üzemidővel és 120 Hz-es kijelzővel érkezhetnek az iPhone 13 Pro készülékek

GizChina
not image

Kulcsár Péter

2021. április 11. - 06:29

Ha hihetünk a legújabb szivárogtatásoknak, akkor alacsony energiaigényű LTPO panelekkel és 120 Hz képernyőfrissítési sebességű kijelzőkkel kerülhetnek piacra a következő generációs iPhone-ok.

A MacRumors értesülései szerint az Apple LTPS helyett LTPO technológiával készült OLED panelekkel láthatja el legújabb mobiljait. Erre azután jöttek rá, hogy a Samsung és az LG kijelzőket gyártó részlegei 2021 második negyedévében átállhatnak LTPS-ről LTPO-ra, ami arra utal, hogy az Apple számára dedikált 6G OLED paneleket állíthatnak elő.

A Samsungon és az LG-n kívül a kínai BOE-vel is felvették a kapcsolatot a cuprtinóiak, a gyártó jelenleg a szükséges előzetes teszteléseket végzi, és ha sikerrel járnak, akkor ők is hozzáfoghatnak az iPhone 13-ra tervezett képernyők legyártásához.

Szakértők már tavaly azt prognosztizálták, hogy végre bekerülhet a sokak által várt LTPO kijelző az iPhone 13 modellszéria Pro sorozatába 120 Hz-es ProMotion technológiával, ez viszont elmaradt.

Ross Young elemző nemrég azzal a feltételezéssel állt elő, hogy a 2021-es iPhone-ok esetében a Pro és a Pro Max is részesülhet majd ProMotion-ben, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy ez milyen hatással lehet az üzemidőre.

Minél magasabb egy mobiltelefon kijelzőjének képernyőfrissítési rátája, annál több energia szükséges a megfelelő működéshez, ezáltal többet is fogyaszt, így hamarabb lemerülhet a készülék.

Az iPhone 13 Pro modellek szívében a saját fejlesztésű A15 Bionic chip fog duruzsolni, amit kifejezetten úgy alkothatnak meg, hogy az energiafogyasztást 15-20 százalékkal csökkenteni lehessen, ami azt jelentené, hogy nagyjából ugyanaddig, sőt valamivel tovább bírhatnák 120 Hz mellett a mobilok, mint a jelenleg piacon lévő 12 Pro és Pro Max 60 Hz-es kijelzőkkel ellátott okoseszközök.