Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

14 éves a pénteki jeruzsálemi merénylet legfiatalabb áldozata

Jeruzsálem, 2023. január 27. Törvényszéki szakértõk egy holttestet néznek a Jeruzsálem Neve Jakov nevû lakónegyedében lévõ zsinagógában végrehajtott fegyveres támadás után, 2023. január 27-én. A fegyveres merényletben nyolcan meghaltak, többen megsebesültek, a merénylõt lelõtték. A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivõje bejelentette, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében elõzõ nap végrehajtott, kilenc palesztin halálával végzõdõ razziájára. MTI/AP/Mahmoud Illean
Közel-Kelet
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Megnevezték a péntek esti jeruzsálemi támadásban elhunyt hét áldozatot, a legfiatalabb 14 éves, de egy házaspár is életét veszítette.

Előzmény:

 

Szombat este az izraeli hatóságok megnevezték a péntek este Jeruzsálemben elkövetett támadás összes áldozatát. A merényletben hét ember veszítette életét, szombat délelőtt pedig egy újabb lövöldözés tört ki.

Soron kívül Ötöslottó: megvannak a legújabb nyerőszámok

Az áldozatok között van az 56 éves Rafael Ben Eliyahu, aki az állami Israel Post nevű újságnak dolgozott. A legfiatalabb halott a 14 éves Asher Natan volt, akiről további információt nem tettek közzé.

Elhunyt a támadás következtében a 68 éves Shaul Hai, egy közeli zsinagóga sekrestyése, valamint – ahogy azt korábban Volodimir Zelenszkij ukrán államfő bejelentette – egy ukrán állampolgár, Irina Korolova is, aki a Times of Israel értesülései szerint gondozóként dolgozott. Szintén életét vesztette a 26 éves Ilya Sosansky.

Az első azonosított áldozatok egy házaspár, Eli és Natali Mizrahi voltak, előbbi édesapja szerint a férj a zsinagógából kirohanva a sérülteknek akart segíteni, amikor közvetlen közelről meglőtték, Natalit pedig abba a kórházba szállították, ahol dolgozik, de már beérkezésekor halottnak nyilvánították.

A péntek esti támadást szombat délelőtt egy újabb követte, egy 13 éves kelet-jeruzsálemi lakos sebesített meg két embert súlyosan, majd őt is meglőtték és letartóztatták. Mindezek előtt csütörtökön az Izraeli Védelmi Erők (IDF) rajtaütésében Jeninben kilenc palesztin veszítette életét, az izraeli beszámolók szerint egy terrorsejt tagjai, de legalább egy civil is meghalt a lövöldözésben.