Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,47 Ft
Euró
396,94 Ft
Font
471,26 Ft
Bitcoin
66,874 $

Lassulófélben van a Golf-áramlat, jégkorszakot idézhet elő a Föld északi féltekén

Ha nem lenne elég a globális felmelegedés és az egyre csak fokozódó éghajlatváltozás, klímakutatók szerint jégkorszaki állapotokra kell felkészülniük azoknak, akik Európában és Észak-Amerikában élnek.

...svg content...Unsplash
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC), amely többek között a Golf-áramlat létrehozásáért is felelős, folyamatosan gyengül, ami főként annak tudható be, hogy a klímaváltozás hatására lassabban cirkulál belsejében a víz.

A Business Insider legújabb beszámolója szerint akár már unokáink átélhetik az apokalipszist, hiszen ha ez a rendszer örökre leáll, akkor nem juthat elegendő forró levegő a kontinensre, így a szárazföld egyszerűen kihűlhet és fagyossá válhat. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Klímakutatók több tanulmányban is figyelmeztettek már, hogy az AMOC egy véletlenszerű pillanatban leállhat, ezáltal az Atlanti-óceán északi, hidegebb régiói nem kapnak majd forró áramlatokat, így Észak-Amerika keleti partvidékén és Európában beköszönthet az örök tél.

Az AMOC mozgása egyébként legutoljára az előző jégkorszak során szünetelt, akkortájt Európa-szerte óriási gleccserek és jeges tavak borították a felszínt, miközben a friss, forróbb víz az Atlanti-óceán mélyén rekedt.

Oceanográfusok úgy gondolják, ha valóban bekövetkezne a klímakatasztrófa, azzal megpecsételhetnék az olyan nagyvárosok sorsát, mint például New York, London vagy Párizs, hiszen ezekben a metropoliszokban szinte örökkévalóságig tartó hűvös levegő uralná az időjárást.

Igaz, hogy egy több évtizedekig, ha nem évszázadokig tartó folyamatról beszélünk, ám mégis szürke jövőképet vetít elénk, amit kizárólag úgy akadályozhatnánk meg, ha elejét vennénk az éghajlatváltozásnak.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.