Izrael-Gáza konfliktus: a lakosság menekül, van, aki a szekrénybe bújik a rakéták elől

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 12-én. Az izraeli hadsereg (IDF) tájékoztatása szerint a palesztin fegyveres csoportok több mint 800 rakétát lõttek ki Izrael felé május 10. óta. Erre válaszul a légierõ nagyjából 500 terrorista célpontot támadott a Gázai övezetben. A Hamász az elõzõ nap azért kezdett rakétatámadásokat Izrael ellen, mert az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél erõszakos összecsapások törtek ki, amikor izraeli rendõrök hatoltak be a Templom-hegyre. MTI/AP/Halil Hamra
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A jeruzsálemi és gázai lakosok azt mondják, hogy felkészültek egy elhúzódó konfliktusra, mivel a palesztin fegyveresek és az izraeli erők továbbra is hadban állnak egymással.

A fegyveresek hétfő este óta több tucat rakétát lőttek ki Izrael felé, Izrael pedig válaszul gázai célpontokat támadott, ez az erőszak pedig – mely 2018 óta a legsúlyosabb a térségben – mindkét oldalon követelt áldozatokat.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A BBC munkatársai a helyi lakosokkal beszélgettek a konfliktusról, félelmeikről és arról, hogy mi lesz ezután.

Az emberek feje felett hangos csattanások és fehér füstcsíkok húzódnak a kék égbolton, mivel az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer a közeli Gázából indított kilövések nagy részét képes elfogni.

Számos épületet azonban közvetlenül eltaláltak: két nő meghalt, és több tucat embert szállítottak kórházba kezelésre. Több régebbi épületben azonban egyáltalán nincsenek olyan óvóhelyek, amelyek ma már alapfelszereltségnek számítanak Izraelben.

Egy nő arról a hajnal előtti rémisztő pillanatról beszélt, amikor egy rakéta csapódott be az otthonába, miközben a szekrényében bújt el, sokan pedig arra készülnek, hogy a heves tűzharc még napokig folytatódni fog.

„Messzire fog menni ez az erőszakos cselekmény” – mondja egy férfi, Yossi Asulin. „Most, hogy emberek haltak meg, az itteni emberek azt akarják, hogy ez egyszer s mindenkorra megoldják a problémát [a Hamásszal].”

„Úgy tűnik, hogy az eszkaláció folytatódik” – Rushdi Abu Alouf, BBC News, Gáza város

Gáza évek óta nem tapasztalt ilyen helyzetet. Ez a nyomorúságos, túlzsúfolt város nagyon jól tudja, mit jelent a háború. A városközpont fő kereskedelmi utcája néhány vásárlót leszámítva szinte kong az ürességtől. A legtöbb üzlet bezárt az Eid al Fitr előtt – ez a muszlimok legfontosabb vallási és társadalmi eseménye.

A bombázások nem csillapodtak, a palesztin rakéták és az izraeli légicsapások hangja visszhangzott a térségben kedd reggel.

A BBC irodájától néhány méterre, Gázában hangos robbanás hallatszott, és hatalmas fekete füst gomolygott az ég felé, miután egy izraeli rakéta egy lakóházra mért csapást, amelyben több száz lakó lakik. A rajtaütés megölte az Iszlám Dzsihád két katonai vezetőjét, akik odabent rejtőztek.

„Ez izraeli terrorizmus, mi ártatlan civilek vagyunk. A gyerekeim rettegnek, nem akarnak újra hazamenni, mert félnek az újabb légicsapásoktól” – mondja sikoltozva egy nő, aki kisgyermekét cipelve menekül az épületből.

A harcok kezdete óta a lakosok a bombázások elől menekülve rohantak otthonaikba. Gázában nincsenek óvóhelyek vagy légvédelmi szirénák, így a lakosoknak nincs más lehetőségük, minthogy saját otthonukban bújjanak el.

„Nem tudjuk, meddig tart még ez a harc, de úgy tűnik, hogy az eszkaláció folytatódik” – mondja Sherin Emadadein helyi lakos. „Négy gyermek édesanyja vagyok, egy hétemeletes épületben lévő lakásban élünk. Az épületünkben nincs pince, nem tudom, hová meneküljünk, ha az épületünket bombázzák”.

Sherin telefonon beszélt a BBC munkatársával, miközben élelmiszert vásárolt a nyugat-gázai negyed egyetlen nyitva tartó élelmiszerüzletében.

„Úgy volt, hogy csokoládét és édességet veszek, hogy megünnepeljem a hosszú böjti hónap, a ramadán végét, de most nem tudjuk, meddig tart ez az eszkaláció, ezért csak az alapvető szükségleteket veszem meg” – tette hozzá.